Stiekem legt de giraf het loodje

De giraf

De langnekpopulatie in Afrika is sterk teruggelopen sedert 1985 (afb: Wiki Commons)

Neushoorns, mensapen, olifanten en tijgers hebben een ding gemeen: ze hebben grote moeite in het wild te overleven. Oorzaken: de waanzinnige hebzucht en domheid van de mens en de landhonger van de almaar uitdijende mensheid. Nu blijkt dat ook de giraffe op de jongste rode lijst  van de IUCN staat van bedreigde diersoorten. Volgens de jongste tellingen is de giraffenpopulatie in dertig jaar met 40% afgenomen. Van de 700 voor het eerst bekeken vogelsoorten wordt 11% met uitsterven bedreigd. Het gaat niet echt goed met moeder aarde. Het slechte nieuws werd bekend gemaakt op het jongste biodiversiteitscongres in Cancun (Mex).

De jongste lijst bevat nu cijfers van ruim 85 600 soorten, planten en dieren. Daarvan worden er 24 307 bedreigd met uitsterving. “Veel soorten dreigen te verdwijnen zonder dat we die zelfs hebben kunnen beschrijven”, zegt Inger Andersen, algemeen directeur van de IUCN. “De nieuwe rode lijst toont de schaal waarop uitsterving dreigt. Die is misschien nog wel groter dan we toch al denken. Overheden die op de top in Cancun bijeenkwamen hebben de grote verantwoordelijkheid hun inspanningen te vergroten om de biodiversiteit te beschermen, niet alleen vanwege de biodiversiteit maar ook voor de voedselvoorziening van de mens en de duurzame ontwikkeling.”

Nieuw ontdekt en al bedreigd

Alle vogels op de lijst, nu ruim 11 000 (waaronder dus 700 soorten nieuw op de lijst), zijn opnieuw bekeken met hulp van Birdlife International en het handboek vogels van de wereld. Van de 700 nieuwelingen op de vogellijst is 11% met uitsterven bedreigd. Dertien nieuwkomers zouden zelfs al verdwenen zijn. “700 ‘nieuwe’ vogelsoorten betekent niet dat het goed gaat met de vogels”, zegt Ian Burfield van Birdlife. “Met de vergroting van je kennis worden ook je zorgen bevestigd. Niet duurzame landbouw, houtkap, invasieve soorten en andere dreigingen zoals illegale handel zorgen voor het verdwijnen van veel soorten.”

De situatie staat er het slechtst voor in Azië mede door de grootscheepse illegale handel op met name Java. Er is nog wel goed nieuws voor enkele geïsoleerd levende vogelsoorten. De azorengoudvink (Pyrrhula murina), de Sint-Helenaplevier (Charadrius sanctaehelenae) en de Mahébrilvogel (Zosterops modestus) op de Seychellen zijn verhuisd naar een lagere gevarencategorie. Door de inspanningen zijn die paar soorten voorlopig voor uitsterven behoed.

Giraffe

De brave giraf (Giraffa camelopardalis), is nieuw op de lijst van bedreigde diersoorten. De soort is wijd verspreid over gebieden in het zuiden en oosten van Afrika, met ook nog wat langnekken in West- en Midden-Afrika. In 2015 zijn er 97 563 giraffen geteld, in 1985 tussen de 151 en 163 000. Oorzaak van de achteruitgang is de gewoonlijke riedel bij uitsterving: de groeiende bevolking, de illegale jacht, biotoopverlies, het groeiende land- en mijnbouwareaal, oorlogen en nog zo wat zaken die allemaal mensgerelateerd zijn. Van de negen girafondersoorten is bij drie een toename te zien geweest. De rest is afgenomen, op een na, die bleef stabiel. Op IUCN-congres in september is opgeroepen om in actie te komen tegen de achteruitgang van de giraffenstand.

Naast dieren worden ook planten in de lijst opgenomen. Zo is voor 233 wilde varianten van landbouwgewassen de situatie voor het eerst beoordeeld. Ook daar hebben de groeiende wereldbevolking en menselijke activiteiten huisgehouden. Vier wilde mangosoorten staan op de lijst als bedreigd. Hamatamaboeki (Asparagus kiusianus), een wild familielid van de asperge die in Japan voorkomt, is daar bedreigd en de zonnebloemvarianten Helianthus anomalus) en H. annuus zijn kwetsbaar.
“Wilde varianten van landbouwgewassen worden steeds meer bedreigd door verstedelijking, versnippering van leefgebied, intensieve landbouw en waarschijnlijk ook door de aardopwarming”, zegt Kevin Butt van Toyota Noord-Amerika. Toyota heeft financieel bijgedragen aan het inventariseren van de situatie van wilde planten, vandaar. “Om deze genenpoel voor gewasverbetering te behouden moeten we de kennis van die planten vergroten”, gaat Butt toch weer op de menscentrale toer.
Hoe je het wendt of keert, de mens staat steeds weer aan de basis van de uitsterving van talrijke dier- en plantensoorten. Hoeveel valt niet bij benadering te zeggen, want die 85 600 plant- en diersoorten is nog maar een greep uit de aardse biodiversiteit.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.