Mens verstoort op vele fronten de gezondheid van het systeem Aarde

Wilde soorten

Inheemse volken zijn de eerste slachtoffers van onduurzaam ‘gebruik’ van wilde soorten (afb: IPBES)

Er leven op de aarde bijna achtmiljard mensen (dat waren er in 1950 2,6 miljard). Eenvijfde daarvan is afhankelijk van wild (planten, dieren, schimmels en wat er nog meer leeft), maar veel soorten die de mens nodig heeft voor zijn voortbestaan worden allesbehalve duurzaam (hernieuwbaar) gebruikt/verbruikt, zo blijkt uit een grootschalige analyse. Volgens eerder onderzoek uit 2019 zouden eenmiljoen soorten (planten en dieren) worden bedreigd met uitsterving. Door de eveneens door de mens veroorzaakte klimaatopwarming wordt die trend nog eens versterkt.
Het intergouvernementale wetenschapsbeleidsplatform voor biodiversiteit en ecosystemen (in Engelse afko IPBES) is het natuurbeschermingsequivalent van het VN-klimaatforum IPCC. Volgens de analyse – die zich richt op visserij, jacht en houtkap – zou op een duurzamere manier gebruik gemaakt moeten worden van wilde soorten, zonder de biodiversiteit en de voedselzekerheid in gevaar te brengen.
Volgens de analyse zijn miljarden mensen over de hele wereld afhankelijk van 50 000 soorten (dieren, planten en schimmels e.d.) voor voedsel, brandstof, inkomen en andere zaken. Uit de analyse komt naar voren dat de mens breed gebruik maakt van natuurlijke rijkdommen. Misbruik is misschien een betere betiteling want eenderde van de vissoorten die de mens vangt wordt overbevist, meer dan 10% van de wilde bomen wordt bedreigd door onduurzame houtkap en meer dan 1300 zoogdieren worden bedreigd met uitsterven door overbejaging.

Daar zou paal en perk aan gesteld moeten worden, vinden de onderzoekers, ook in het belang van de soort mens zelf. Volgens een van de opstellers van de analyse, de Fransman Jean-Marc Fromentin zijn inheemse volken in ontwikkelingslanden de eerste slachtoffers van het onduurzame gebruik van wilde ‘bronnen’. Die hebben weinig alternatieven, waardoor bepaalde soorten nog meer in het gedrang komen, stelt Fromentin.

Draagkracht

We zullen ons moeten schikken naar de draagkracht van de natuur, vindt Inger Andersen van het VN-milieuprogramma in een commentaar op de analyse. “Eenmiljoen soorten dreigen uit te sterven en het onduurzame, illegale en ongeregelde gebruik van soorten is een groot deel van het probleem. Zo bedraagt de illegale wildhandel 23 miljard dollar per jaar, hetgeen aangeeft hoe diep de zakken van mensen met weinig scrupules zijn. Deze mensen worden rijk ten kost van de natuur en ecosystemen.”
De nieuwe analyse moet weer eens benadrukken hoe noodzakelijk duurzaam natuurbeheer en het gebruik van wilde soorten is. Later dit jaar zal in Montréal (Can) de COP15 over biodiversiteit worden gehouden, maar de voortekenen of daar spijkers met koppen geslagen worden zijn niet erg positief. Biodiversiteit lijkt nog een taaier thema dan klimaat(verandering). De mens bedreigt zijn eigen bestaansvoorwaarden.

Bron: BBC</em>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.