“Geen kans dat we ooit naar andere planeten verkassen”

Michel Mayor

De kersverse Nobelprijswinnaar voor natuurkunde Michel Mayor (afb: futura-sciences)

Malloten als Teslabaas Elon Musk, maar ook de inmiddels overleden natuurkundeicoon Stephen Hawking denken/dachten dat wij aardbewoners kunnen verkassen naar planeten elders in de ruimte. “Dat is compleet idioot”, zegt de kersverse Nobelprijswinnaar voor de natuurkunde Michel Mayor daarover. Zelfs als we heel optimistisch zijn dan is de tijd om op een nabijstaande exoplaneet (dus buiten het eigen zonnestelsel) te geraken te lang voor een mensenleven.
De Zwitserse Mayor is zelf jager op exoplaneten. Hij waarschuwde woensdag er niet op te rekenen dat de mensheid op een dag naar een andere planeet zal verhuizen. Hij zei dat in de wandelgangen van een congres in Madrid. “Ik heb 24 jaar geleden met een van mijn collega’s (Didier Queloz, die meedeelde in de Nobelprijs; as) de eerste planeet ontdekt die rond een andere ster draait (dan de zon; as). Het al een oude discussie onder filosofen: bestaan er andere aardes in het heelal? Sindsdien zijn er meer dan 4000 exoplaneten ontdekt. Die het dichtst bij ons in de buurt zijn worden onderzocht om ze te vergelijken met de aarde. Wij hebben die zoektocht naar planeten ontketent en ze kunnen worden bestudeerd.”
Op de vraag of er leven elders in het heelal zegt de kosmoloog dat niemand dat zeker weet. “Sommigen zeg dat het mogelijk is als de omstandigheden er zijn dat dat dan gebeurt. Anderen zeggen: dat kan niet, het is veel te ingewikkeld. We weten het niet. Dat enige manier is om dat van hieruit te ontdekken. Dat is aan een volgende generatie.”

Verkassen

Mayor ziet het niet gebeuren dat mensen verkassen naar planeten buiten ons zonnestelsel. “Die zijn veel te ver weg. Zelfs als je heel optimistisch bent en een bewoonbare planeet vindt hier niet te ver vandaan, laten we zeggen een paar duizend lichtjaar maar die kans is erg klein, dan kost het veel te veel tijd om daar te komen. Met de huidige middelen praat je dan over tientallen miljoenen dagen.”

Hij vindt dat we voor deze planeet moeten zorgen. “Die is erg mooi en bewoonbaar. We moeten af van de idee├źn dat we ooit zullen kunnen reizen naar een bewoonbare planeet als het leven hier op aarde niet meer leefbaar is. Volstrekt idioot.”

Bron: Futura-Sciences

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.