Uit eten verhoogt bloeddruk

Uit eten in Singapore

Eten in Singapore

Uit eten gaan wordt gezien als gezellig en goed voor de sociale contacten, maar Amerikaanse onderzoek zou aannemelijk hebben gemaakt dat dat geen onverdeeld genoegen is. De bloeddruk van de, Singaporese, proefpersonen (studenten) steeg wanneer ze vaker buiten de deur gingen eten. Dat schijnt dan weer te maken te hebben met de bereide eetwaar.  Te veel zout, verzadigde vetten en/of te veel calorieën.
Hoge bloeddruk is een belangrijke aanleiding voor het ontstaan van hart- en vaatziekten en, daarmee, een belangrijke doodsoorzaak. Onderzoeken zouden hebben aangetoond dat jonge volwassenen met een enigszins verhoogde bloeddruk het risico lopen ook hoge bloeddruk te krijgen. Maaltijden buiten de deur schijnen door de bank genomen meer calorieën te bevatten, meer verzadigde vetten en meer zout. Onderzoekers van de Amerikaanse Duke-universiteit bekeken 500 studenten tussen de 18 en 40 jaar in Zuidoost-Azië (Singapore). Van hen werd genoteerd wat hun bloeddruk was, hun lichaamsgewichtsindex en manier van leven, inclusief de buiten de deur gegeten maaltijden en fysieke activiteit. Het bleek dat van die 500 studenten ruim een kwart (27,4%) een (licht) verhoogde bloeddruk had, 38% at meer dan 12 keer per week buiten de deur. Mannen hadden veel vaker (49%) een verhoogde bloeddruk dan vrouwen (9%).  Proefpersonen die een verhoogde bloeddruk hadden aten gemiddeld meer keren buiten de deur dan die met een normale bloeddruk, waren gemiddeld zwaarder, deden minder aan lichamelijke beweging en rookten vaker. De onderzoekers beweren zelfs dat slechts een keer per week uit eten gaan de kans op verhoogde bloeddruk deed stijgen. “Er is onderzoek gedaan in de VS en in Japan”, zegt onderzoekster Tazeen Jafar, “om uit te zoeken hoe gedrag invloed heeft op hoge bloeddruk, maar weinig in Zuidoost-Azië. Wij vullen dat hiaat op en laten het verband zien tussen verhoogde bloeddruk en de, veranderbare, manier van leven die voor alle jongvolwassenen over de hele wereld gelden, speciaal die van Aziatische afkomst.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.