Darren lijken allesbehalve flierefluiters

Bijenvolgsysteem BeesBook

Het bijenvolgsysteem BeesBook

Mannetjesbijen, darren, zijn altijd voorgesteld als lui. Ze laten zich het door de werksters aangevoerde eten goed smaken in ruil voor hun seksuele diensten. Ronddarren heeft de betekenis van totaal zonder doel of daad in de rondte lopen, maar het beeld zou niet kloppen, stellen onderzoeksters van de universiteit van Konstanz en van het Max Planckinstituut voor diergedrag.
“Als iets oninteressant wordt genoemd of waaraan mensen voorbijgaan, dan denk ik juist dat dat onderzocht moet worden”, zegt Michael Smith van het Max Planckinstituut voor diergedrag. “Al was het maar omdat jij de eerste bent die daar naar kijkt.” Hij moedigde studente Louisa Neubauer aan eens wat nauwkeuriger naar het darrengedrag te kijken.
Darren moeten zorgen voor de voortplanting. Dan verlaten ze de bijenkorf om te paren met een koninginnenmaagd. Voor de rest zouden ze maar wat ronddarren in de korf. Wat ze daar deden was nooit onderzocht, stelt Neubauer die afkomstig is van de universiteit van Bern.
“We merken en volgen de werksters al, dus was het makkelijk om dat ook met de darren te doen”, zegt Smith. Dus werden sommige mannetjesbijen voorzien van een etiketje met een eigen code. Met het bijenvolgsysteem BeesBook werden die afzonderlijke darren vervolgens in de gaten gehouden. Neubauer: “Het blijkt dat dat die ‘luie’ darren soms de ijverigste bijen zijn in een kolonie.”

Het bleek dat die perioden overeenkwamen met het uitvliegen op zoek naar een koningin. Die uitvliegtijden worden bepaald door externe factoren maar ook door informatieuitwisseling. Volgens Neubauer sparen de darren hun energie om die goed te gebruiken tijdens hun levenstaak. Dat lijkt me (=as) toch een beetje schamel levensdoel.

Het weer

Het was bekend dat darren het uitvliegen laten afhangen van het weer, maar het lijkt er op dat daar mee voor nodig is dan de weersomstandigheden alleen. “Het wijst erop dat darren communiceren om een gezamenlijke actie te ondernemen”, zegt medeonderzoeker Jacob Davidson. Hoe dat gebeurt is nog niet bekend.
Waarom darren anders dan andere insectensoorten geen puf meer hebben voor het verzamelen van honing voor de jonge aanwas, blijft dan toch nog steeds een raadsel. Dan lijken mieren en andere insecten een betere werkverdeling te hebben. Overigens doet de bijenkoningin ook weinig anders dan nageslacht voortbrengen. Daarbij, maar dit geheel terzijde, heb ik (=as) dat nummer van de Stones, I’m a kingbee, altijd een raar liedje gevonden. Er bestaan geen koningsbijen. I’m a drone had dat moeten zijn, maar dat had de potente Mick Jagger waarschijnlijk nooit gezongen.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.