Wordt het nog wat met dat biorekentuig?

Kweekhersentjes

Je kunt (nu nog minuscule) hersenorgaantjes kweken uitgaande van stamcellen

In New Scientist staat een verhaal over onderzoekers die een soort biocomputer hebben gemaakt van hersencellen van muizen, maar ik heb geen abonnement (en kan het niet lezen). Op de stek van scientias.nl wordt heel blij gemeld dat het niks wordt met kunstmatige intelligentie. Het zou orgaanintelligentie worden (oi ipv ki). Dat zegt auteur Vivian Lammerse op gezag van onderzoekers die in het blad Frontiers in Science de vergezichten en vooruitzichten van oi schetsen (“een nieuwe frontlijn”).
Oi-systemen zouden heel wat beter scoren dan ki-producten zoals ChatGPT waar nu zo hoog tegen wordt opgekeken. Bovendien, en dat is niet onbelangrijk, doen hersens hun fabelachtige werk met een stuk minder energie dan die energie- en datavretende ki-systemen, ook niet onbelangrijk.  Wordt het nog wat met die biocomputer of  wordt het een soort kernfusieontwikkeling die al vele jaren een belofte is?

Ki is erg in maar ki is ook erg duur en eigenlijk ook heel erg traag. In 2017 heeft een ki-systeem de wereldkampioen go Sedol Lee verslagen. Daarvoor moest die computer wel eerst 160 000 potjes go spelen, schrijft scientias.nl. Dat kost een mens 175 jaar vijf uur per dag (schijnt iemand te hebben uitgerekend). Hersens, in ieder geval die van Lee, zijn dus veel sneller dan dat digitale systeem.
Bovendien kunnen hersencellen zowel informatie verwerken als informatie opslaan. In digitale systemen zijn die zaken gescheiden. Hersens zouden ook veel meer informatie kunnen opslaan dan computers (in de orde van 2,4 petabyte).

Levend materiaal

Een groot probleem van zo’n biocomputer dunkt mij (=as) dat daar levend materiaal voor nodig is. Dode hersencellen functioneren niet. Hoe lossen we dat op? Ik zou het niet weten (maar heb ook nergens echt verstand van).

Daarnaast zou het werken met hersens nog een ethisch probleem kunnen worden. Niemand weet wat bewustzijn werkelijk is, hoe zich dat ontwikkelt en wanneer dat ontstaat, maar het zou zo maar kunnen dat onderzoekers grotere hersenorgaantjes zullen gaan kweken dan nu (nog geen mm in doorsnee). Wat als die een bewustzijn ontwikkelen? En hoe meten we dat? Het lijkt me toch verstandiger een elektronische variant van hersencellen te bedenken, maar zoals vaker gezegd…

Bron: scientias.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.