Ondergronds ‘stuwmeer’ voor energieopslag haalbaar

Ondergrondse energieopslag

Ondergrondse energieoslag (afb.: Der Spiegel)

Energie maken met behulp van duurzame opwekkingsvormen is heel mooi en nastrevenswaard, maar een grote makke van de meeste bruikbare vormen van duurzame energie (wind en zon) is de energieopslag. Zon en wind produceren alleen energie als er zon is en wind waait en de grillen van de natuur hoeven niet synchroon te lopen met de energiebehoeften van de mens. Opslaan dus, maar hoe? Je kunt natuurlijk, als je over bergen beschikt, water oppompen in een stuwmeer en die aldus opgeslagen energie gebruiken als je die nodig hebt. Maar het aanleggen van zulke stuwmeren is, zeker in het druk bevolkte Europa niet geheel zonder zorgen. Duitse onderzoekers van het Energieonderzoekscentrum Neder-Saksen hebben de oplossing: leg die stuwmeren dan ondergronds aan in, bijvoorbeeld, uitgediende mijnen. Voorlopig onderzoek leert dat dat geen mal idee is.
In Duitsland slaan nu zo’n 40 pompinstallaties energieoverschotten op. Omdat Duitsland grootse plannen heeft meer duurzame energie in te zetten, zal die capaciteit moeten worden uitgebreid. Voor de kunstmatige witte kolen is ruimte nodig en natuurlijk een bepaald landschap. Zo ontstond het idee ondergronds te gaan door, bijvoorbeeld, uitgeputte mijnen te gebruiken.  Het onderzoekscentrum met verschillende onderzoekers uit de mijn- en machinebouw en het milieurecht bekeken of dat idee haalbaar is.
Duitsland heeft heel wat (oude) mijnbouw en lege mijnen, zo’n 100 000, maar lang niet al die locaties zijn geschikt. In oude zoutmijnen krijg je natuurlijk problemen met oplossend zout, in oude kolenmijnen heb je kans op explosies en ga zo maar door. Uiteindelijk kwamen de onderzoekers op 104 locaties uit die mogelijkheden bieden voor ondergrondse energieopslag.
Op twee plaatsen, in Pöhla in het Ertsgebergte en in een mijn in het Harz-gebergte, zijn ze een kijkje gaan nemen en hebben de onderzoekers proberen in te schatten hoe realistisch het idee daar is te verwezenlijken vanuit technisch, juridisch, economisch en infrastructureel opzicht. Het kan in beide gevallen, kwamen ze tot de conclusie. De volgende stap is nu een proefinstallatie te bouwen. Die zou ergens tussen 2015 en 2018 moeten draaien.

Bron: Der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.