Rook natuurbranden destructief voor ozonlaag

NatuurbrandHij zou de laatste jaren de goede kant uitgaan met het gat in de ozonlaag, de laag in de atmosfeer die ons tegen gevaarlijke uv-straling beschermt. Was dat gat ontstaan door menselijk toedoen (drijfgassen), nu lijken de natuurbranden de ‘boosdoeners’, waarvan je je natuurlijk af kunt vragen hoe natuurlijk die zijn.
Atmosfeeronderzoekers van de universiteit van Waterloo (Can) stellen dat natuurbranden in Australië in 2019 en 2020 de ozonlaag boven het zuidelijk halfrond maandenlang verstoord hebben. Voor die conclusie gebruikten de onderzoekers gegevens van een infraroodspectrometer (ACE) van een Canadese satelliet.
“De branden zorgden voor zure rookdeeltjes in de stratosfeer“, zegt Peter Bernath. “Dat verstoort de reacties tussen chloor-, waterstof- en stikstofverbindingen die de vorming van ozon reguleren. Dit is de eerste grote meting van rook waaruit blijkt dat die verbindingen die belangrijk zijn voor het ontstaan van ozon reageren tot reactievere stoffen die ozon vernietigen.”
Net als de ‘gaten’ boven de polen is dat effect tijdelijk en de toestand keerde weer terug naar normaal als de branden waren gedoofd. Het ziet er echter naar uit dat dergelijke grootschalige branden door de klimaatverandering vaker zullen voorkomen en dus ook die ozonvernieting.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.