Is 100% duurzaam haalbaar? Nee? Ja!

Zonnecollectoren op een dak van een huis in Helsinki

Zonnecollectoren op een dak van een huis in Helsinki

100% duurzame energie is mooi, maar is het ook haalbaar? Onderzoekers rond Benjamin Heard van de universiteit van Adelaide (Aus) hebben zich vorig jaar gebogen over de beantwoording van die vraag. Ze betwijfelden dat en maakten ook korte metten met het werk van onderzoekers die daar wel in geloven. In een nieuwe overzichtsstudie kwamen onderzoekers uit, onder meer Duitsland en Nederland tot de conclusie dat Heard en de zijnen het mis hebben.
Volgens de nieuwe meta-analyse zouden er noch economische, noch technische hindernissen zijn die een geheel groene energievoorziening onmogelijk maken. “De vragen die Heard stelt zijn wel degelijk relevant, maar op alle punten zijn er nu technische oplossingen beschikbaar”, zegt hoofdauteur Tom Brown van het KIT in Karlsruhe (D). “Bovendien zijn die oplossingen betaalbaar, vooral met het oog op de dalende kosten voor zonne- en windenergie”, voegt medeauteur Christian Breyer van de universiteit van Lappeenranta (Fin) daaraan toe.
De ‘daluren’ voor duurzame energie, de periodes dat het weinig of niet waait en de zon niet schijnt, kunnen door invoer, waterkracht, biogas en biomassa, batterijen en andere opslagsystemen overbrugd worden, stelt Brown. Zouden al die mogelijkheden nog geen uitkomst bieden dan zou waterstof, geproduceerd tijdens een overproductie van zon en wind, een oplossing zijn.

Het stroomnet

Er bestaan voor het stabiliseren van een stroomnet, dat voornamelijk leunt op wind- en zonne-energie, technische oplossingen, stellen de auteurs van het jongste onderzoek: van roterende stabilisatoren tot nieuwere elektronische oplossingen. De onderzoekers hebben daarvoor voorbeelden uit de hele wereld verzameld, van Denemarken tot Tasmanië.

Volgens de onderzoekers bestaan er hardnekkige mythes die stellen dat een volledig groene energievoorziening niet mogelijk zou zijn. De onderzoekers stellen die mythes stuk voor stuk onderuit gehaald te hebben op basis van de jongste stand der techniek. “We moeten ons nu concentreren op de écht belangrijke thema’s, zoals de modellering van de goedkoopste ontwikkelingsdroutes van duurzaam om fossiele brandstoffen uit ons energiesysteem te verdrijven”, zegt medeauteur Brian Vad Mathiesen van de universiteit van Aalborg.

Bron: Alpha Galileo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.