Rechter blokkeert groot olieproject in Alaska

Een Amerikaanse rechtbank heeft het Willow-plan van ConocoPhillips om in Alaska naar olie te gaan boren geblokkeerd. In zijn vonnis verwees de rechter naar de gevaren van de klimaatverandering. Het miljardenproject was onder Trump goedgekeurd, maar ook Biden had er zijn zegen aan gegeven.
Het project zou de komende dertig jaar meer dan 100 000 vaten olie per dag hebben moeten opleveren. De beslissingen van de overheid werden aangevochten door milieugroepen. De overheid zou geen rekening gehouden hebben met de gevolgen van het project voor de natuur en het klimaat en de rechters stelden de aanklagers in het gelijk. “Dit is een klinkende overwinning voor mijn cliĆ«nten en het klimaat”, zei advocaat Jeremy Lieb.

Het Amerikaanse ministerie van binnenlandse weigerde commentaar te geven op het vonnis en ook het Witte Huis deed er het zwijgen toe. Na Trump valt natuurlijk elke president in de VS mee, maar er blijkt toch minder verschil tussen Biden en zijn voorganger te zijn dan velen (ook in de VS) hadden gehoopt.

Bron: New York Times

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.