Kan vliegen nog wel?

Vliegtuig in de luchtVeel berichten in de media over de door de mens veroorzaakte klimaatontwrichting gaan over de gebrek aan dadendrang van overheden, maar overduidelijk is dat ook de houding van de kiezers (de consumenten) sterk te wensen overlaat (om het vriendelijk te zeggen). Uiteindelijk hebben vrijwel alle mensen in de rijke, overconsumerende landen enorme hoeveelheden boter op hun hoofd, maar zijn die niet van zins daar wat aan te veranderen. Wij allemaal zullen onze destructieve leefgewoontes sterk moeten veranderen willen we het ergste kunnen voorkomen (zo niet voor ons, dan toch voor onze kinderen). We zullen veel minder moeten vliegen, de auto omsmelten tot nuttiger en minder verspillende producten en onze vleesinname drastisch moeten terugschroeven. Het Tony Blair-instituut voor wereldverandering zegt iets dergelijks (maar veel minder extreem), al kan ik Blair, de Britse Wim Kok, niet rijmen met klimaatacties.Als wij (de mensheid, maar vooral dat deel dat in de rijke landen woont) ernstige klimaatontwrichting willen voorkomen, dan zou in 2050 de broeikasgasuitstoot netto nul moeten zijn. Dat hebben we afgesproken, maar of het voldoende is die ontwrichting te voorkomen is nog maar zeer de vraag. Het rapport van het Blair-instituut vraagt zich af op welke manier de gewone manvrouw kan bijdragen aan dat streven en of ze bereid zijn dat te doen. Mijn inschatting is dat veel mensen zeggen zich druk te maken over de klimaatverandering, maar er zelf niks voor te willen laten.
Voorlopig zijn we nog vooral bezig met de manier waarop we stroom opwekken, maar dat is maar een deel van het verhaal. Het gedrag van slempende feestvierende, autorijdende, en de wereld rondvliegende westerling zal drastisch moeten veranderen, willen we (=de mensheid) de nuldoelstelling halen (in het onderhavige rapport gaat het over het VK, maar dat geldt natuurlijk voor alle rijke landen).
Een (politiek) haalbare route naar nettonul is volgens het instituut ons concentreren op een beperkt aantal gedragsveranderingen om drastische maatregelen te voorkomen als een vliegverbod of een volledig plantaardig dieet, stelt het rapport (wat is daar mis mee? as). Kennelijk zijn ook de groenen in het VK het daar mee eens (althans deels). Catherina Brandmayr van Green Alliance stelt dat de meeste oplossingen om klimaatverandering binnen de perken te houden het dagelijks leven zo min mogelijk moeten verstoren. Moeten we dan maar met onze dikke r… in die materiaal-, energie- en ruimteverspillende auto blijven rondrijden, ons klimaatverwoestende stukje vlees blijven eten, drie keer per jaar per vliegtuig de wereld overcrossen?

Dat betekent flauwe compromissen sluiten. Het rapport praat over 6% minder vliegen en 4% minder auto rijden. Dat lijkt op rommelen in de marge (waar ook Blair een meester in was). Het wrange is dat in het VK, net als waarschijnlijk elders in de rijke landen, een relatief klein deel van de bevolking verantwoordelijk is voor die honderdduizenden (miljoenen) vluchten per jaar. In Engeland is 10% van de bevolking verantwoordelijk voor de helft van het aantal vluchten. Iets minder dan de helft vliegt nooit. Het lijkt dan logisch die frequente rondvliegers extra te belasten, maar het is zeer waarschijnlijk dat die zich dat wel kunnen veroorloven en je daar dus niks mee opschiet.
Volgens David King, ooit wetenschappelijk raadgever van de Britse regering en nu hoofd van de Climate Crisis Advisory Group is er al een verandering ten goede te zien. “Er wordt meer gewandeld en gefietst, maar een snelle verandering naar alternatieve technologieën (hij heeft het dan over de elektrische auto e.d.; as) vereisen regelgeving die die verandering stimuleren. Op de korte termijn leidt dat tot stijgende kosten voor bedrijven.” En particulieren wil ik daar aan toevoegen, al zal de aanschaf van een fiets (zelfs een elektrische) de meeste Britten niet al te veel kopzorgen kosten, vermoed ik.

Minder vlees

Wat betreft de voeding houdt het rapport zich aan de aanbeveling van het Britse comité voor klimaatverandering dat eerder dit jaar aanbeval minder vlees te eten: 20% minder in 2030 en 35% in 2050.
De verwarming in de Britse huizen zal van fossiel af moeten. Volgens het rapport zou dat in 2035 40% van de Britse huishoudens moeten betreffen (naar 100% in 2050, neem ik aan; as). Volgens de opstellers van het rapport zou dit een van de grootste uitdagingen zijn voor de overheid.

De opstellers zijn ervan overtuigd dat grote veranderingen van leefstijl niet nodig zijn om de klimaatdoelstellingen te halen, maar volgens andere deskundigen is dat alleen maar waar als de andere maatregelen tot de beoogde vermindering van fossiel zullen leiden. Als dat niet zo is dan zullen de verwende (voornamelijk) westerse consumenten toch meer moeten inbinden.

Als er een ding overduidelijk is geworden in de hele discussie over klimaatverandering dan is dat dat vooral wij in ons rijke hoekje van de wereld door waanzinnige overconsumptie de aardopwarming hebben veroorzaakt. Meneer Blair of zijn instituut kan (kunnen) blèren wat hij wil(len), maar de (vooral) westerse consument zal moeten minderen om de rest van de wereld wat lucht te geven…

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.