Doemscenario’s Zuidpool ‘niet aannemelijk’

Amundsenzee

De Amundsenzee op de Zuidpool

Onderzoekers  rond Catherine Ritz van de universiteit van Grenoble (F) denken dat de bijdrage van smeltend ijs aan de zeepspiegelstijging deze eeuw beduidend zal zijn, maar ze verwachten niet dat de doemscenario’s zullen uitkomen. Zij komen uit bij een stijging van 10 cm in 2100 bij een matige tot hoge toename van broeikasgassen in de atmosfeer. Een stijging van 30 cm of meer geven ze een kans van een op de twintig. Let wel, we hebben het alleen over de bijdrage van de Zuidpool. De voorspellingen zouden stevig leunen op satellietwaarnemingen.“We hebben zo’n 3000 simulaties gedaan”, zegt onderzoekster Tamsin Edwards van de Open universiteit in Engeland. “Dat is vaker gebeurd, maar wat niet is gebeurd die te vergelijken met de werkelijke toestand, op basis waarvan je je voorspellingen aanpast. Bij die 3000 simulaties vergelijken we de uitkomsten met wat er nu in de Amundsenzee gebeurt. We passen de uitkomsten aan aan de waarnemingen.” Op die manier kwamen de onderzoekers aan hun 10 cm stijging in 2100. Dat zou aardig overeenkomen met de recentste schatting van het VN-klimaatforum (IPCC) uit 2013.

Waar dit onderzoek in verschilt is dat de onderzoekers weinig geloof hechten aan een totale ineenstorting van het ijspak op de Zuidpool, met (dan) als gevolg een halve meter of zelfs een meter verhoging van de zeespiegel in 2100. Edwards: “Dat is niet aannemelijk.” Veel hangt er af van waar het ijs zich bevindt en gegeven die situatie zien de onderzoekers niet dat er dingen snel zullen veranderen. “Dat wil niet zeggen dat als alles nog eens een paar honderd of duizend jaar je die instorting niet kan krijgen, maar we denken dat in een tijdsbestek van een paar honderd jaar het ijs niet zo snel kan reageren.”
Dat is onafhankelijk van wat er op de Noordpool en op Groenland gebeurt. Het klimaatforum houdt het op 42 tot 80 cm stijging in het totaal bij een gemiddelde tot hoge uitstoot van broeikasgassen.

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.