Pesticiden de pest voor 70% van de wilde bijen

Pompoenbij

Een pompoenbij (Peponapsis pruinosa) (afb: WikiMedia Commons)

Het is al jaren een welles/nietes-verhaal de kwestie of bestrijdings-middelen slechts zijn voor bijen. Nu (weer?) komt een onderzoekster met een alarmerend verhaal: pesticiden zijn de pest voor 70% van de wilde bijen. Dat is natuurlijk niet onbelangrijk voor een sector (de landbouw) waarvoor bestuiving een bestaansvoorwaarde is. Volgens Sabrina Rondeau van de universiteit van Ottowa (Can) zullen de normen voor het veilig toepassen van bestrijdingsmiddelen moeten worden aangepast om de belangrijke bestuivers te beschermen.
Volgens de onderzoekster voldoen de huidige risicobeoordelingen van bestrijdingsmiddelen niet. Die worden vooral getest op honingbijen, waarbij geen rekening wordt gehouden met wilde bijen die in de bodem nestelen of door overwinteren. 80% van de bijsoorten nestelen en/of overwinteren onder de grond. Rondeau: “Volgens mijn onderzoek staat 70% van de wilde bijen, wezenlijk voor de bestuiving van voedselgewassen, bloot aan aanzienlijke risico’s door resten bestrijdingsmiddelen in de bodem. Daar wordt in bestaande regels aan voorbijgegaan.”
Uit haar onderzoek kwam naar voren dat hommelkoninginnen zouden worden aangetrokken door met pesticiden vervuilde grond. Dat reduceert hun overlevingskansen en daarmee de reproductie. Pompoenbijen (Peponapis>Xenoglossa-bijen), die solitair leven, komen door blootstelling aan combinaties van bestrijdingsmiddelen in de problemen. Hun gedrag verandert en ze krijgen minder nakomelingen.

Rondeau: “Ik vond dat grote hommelkoninginnen, die normaal meer kans hebben te overwinteren en succesvol nieuwe kolonies te stichten, paradoxaal genoeg kwetsbaarder zijn voor blootstelling. Dat kan een domino-effect hebben op hommelpopulaties.”
Ze baseerde zich zowel op veld- als op labproeven. Ze begon met het vaststellen van de hoeveelheden pesticideresten die werden aangetroffen op overwinteringsplaatsen van hommelkoninginnen bij boerderijen in Ontario.
De gemeten hoeveelheden werden gebruikt bij onderzoek naar de effecten op overwinterende hommelkoninginnen en op de grondnestelende pompoenbij (Peponapis pruinosa).

Heroverwegen

“Dit werk geeft aan dat we de bescherming van wilde bestuivers fundamenteel moeten heroverwegen”, zegt de onderzoekster. “Het is wezenlijk voor het behoud van zowel onze voedselproductie als de biodiversiteit.” Overigens is het heel opmerkelijk dat dit artikel maar een auteur heeft. Deels heeft zij haar wijsheid uit haar promotieonderzoek.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.