Zittend leven is slecht voor je

Zittende basisischoolleerlingen

Het zittende leven begint al vroeg.

Een zittend leven is een slecht leven. Mensen die veel uren per dag zittend doorbrengen, en dat zijn er nogal wat, hebben een grotere kans op hartziektes, suikerziekte, kanker en, uiteindelijk de dood. Daarbij maakt het niet uit of de zitter veel aan sport doet, zo menen onderzoekers van de universiteit van Toronto.
“Meer dan de helft van de dag van een gemiddelde mens brengt ie zittend door”, zegt onderzoeker David Alter. “Onze studie laat zien dat de positieve invloed van fysieke activiteit daar niet tegenop weegt.” De onderzoekers, die zich daarbij baseerden op een literatuurstudie, wilden bekijken welk effect een zittend bestaan op de gezondheid heeft. Fysieke activiteit compenseert de negatieve effecten van een zittend leven niet, maar het bleek de onderzoekers dat hoe minder activiteit hoe slechter het eindresultaat.  “De negatieve effecten van een zittend leven worden door fysieke activiteit verminderd”, zegt medeonderzoeker Avi Biswas. “We moeten meer onderzoek doen om beter te begrijpen hoe activiteit de effecten van zitten neutraliseert.” Ook zal nog moeten worden bekeken of er nog meer mogelijkheden zijn om de negatieve effecten tegen te gaan. Alter: “Een zittend leven zo veel mogelijk vermijden en regelmatig bewegen zijn goed voor je gezondheid. Het is niet genoeg om per dag 30 minuten te sporten en de rest van de tijd zittend door te brengen.”
Voorlopig kan Alves wel wat advies geven: begin met de zittijd in een 12 uurdag met twee tot drie uur te verminderen. “Eerst moet je meten hoe lang je zit. Als we dat  weten zijn we waarschijnlijk eerder geneigd er wat aan te doen. Dan moet je haalbare doelen stellen en mogelijkheden zoeken voor meer fysieke oefening in je dagelijkse leven. Sta of beweeg, als je op je werk bent, elk uur een paar minuten en doe dat ook als je tv kijkt tijdens de reclame.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.