Rijkdom heeft grote invloed op grootte ‘afvalberg’

De relatie tussen grootte steden en afvalproductie

De relatie tussen grootte steden en afvalproductie. Links staat het vloeibaar afval, in het midden (c) het vaste afval, met daarnaast de broeikasgasuitstoot (afb: Minzengh Lu et. al/Nature)

Mingzhen Lu  van Stanforduniversiteit in de VS en collega’s onderzochten de relatie tussen steden en afvalproductie. Dan hebben het over vast en vloeibaar afval, maar ook over broeikasgassen.  Ze vonden een verband tussen grootte en afval, maar boven alles was de rijkdom bepalend voor hoeveelheid afval. Seattle in de VS heeft ongeveer evenveel inwoners als Lilongwe in Malawi (rond 700 000), maar produceert acht maal zoveel afval.De onderzoekers keken naar de verbanden tussen steden en de hoeveelheid afval die de bewoners produceerden. Ze wilden weten of de grootte uitmaakt bij de efficiëntie van de afvalproductie/-verwerking. De onderzoekers bekeken de situatie in duizend steden over de hele wereld.
Het blijkt dat het vaste afval stijgt met de grootte van de stad. Het vloeibare daarentegen lijkt sterker te stijgen. Dat zou dan weer samenhangen met de grotere aanwezigheid van bedrijven in grote steden. Qua broeikasgassen scoren grotere steden beter dan kleinere. Dat zou aan een effectievere energie- en verkeersinfrastructuur liggen (ov?).

Rijkdom lijkt veel belangrijker dan grootte. Hoe rijker een stad hoe meer afval. Dat geldt ook voor broeikasgassen. Rotterdam veroorzaakt meer broeikasgassen dan de veel grotere Indonesische stad Bandoeng mt 2,6 miljoen inwoners. Wat afvalwater betreft is er een relatie met de beschikbaarheid. Steden in droge gebieden produceren veel minder afvalwater dan in regenrijke.

Japan

De onderzoekers stellen dat er wegen gevonden zullen moeten worden om de samenhang tussen welvaart en afvalproductie te ontkoppelen. Lu neemt San Francisco als (goed) voorbeeld. Die stad produceert veel minder afval dan welke grotere stad in de VS ook. Dat heeft, stelt hij, met de structurele en culturele kenmerken van zo’n stad en uiteraard ook de politiek.
Lu et. al. noemen ook Japanse steden als voorbeeld. Die produceren eenderde van wat Amerikaanse steden aan afval produceren. De VS slaan op alle fronten alle (hoogte)records. Hoe die verhouding met San Francisco ligt vertelt het artikel niet.

Bron: bdw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.