Cfk-uitstoot zou uit China komen

cfk-uitstoot

De (omgerekende) uitstoot voor (l) en na 2012 (afb: univ. van Bristol)

Sinds 2013 is de uitstoot van chloorfluorkool-waterstoffen (cfk’s) weer gestegen met 7000 ton. Die koelstoffen tasten de ozonlaag aan en zijn wereldwijd verboden. Volgens recent onderzoek komt die toename uit Oost-China.
Vorig jaar werd gemeld dat de uitstoot van CFK-11 was gestegen. CFK-11 is een van de heftigste ozonvreters. CFK-11 werd vooral gebruikt als schuimagens voor isolatiedoeleinden. Het leek er op dat ‘iemand’ ‘ergens’ duizenden tonnen van dat gas produceerde en uitstootte, dat volgens het Montréalprotocol sinds 2010 is verboden (dat zou je de, succesvolle, voorloper van het klimaatakkoord kunnen noemen).
“Via verschillende meetnetwerken is de uitstoot van cfk’s in de atmosfeer de laatste veertig jaar bijgehouden”, zegt onderzoeker Matthew Rigby van de universiteit van Bristol. “De laatste decennia nam die uitstoot af. Daarom verraste het nogal toen vorig jaar gemeld werd dat de uitstoot vanaf 2013 weer toenam.” En dat terwijl de het gat in de ozonlaag zich langzaamaan leek te dichten.
Dat is natuurlijk zorgelijk, maar waar kwam die uitstoot vandaan? “Oorspronkelijk stonden onze meetstations ver van de mogelijke bronnen”, zegt medeonderzoeker Ron Prinn van het MIT (VS). “Dat was zo aangezien we geïnteresseerd waren in luchtmonsters die representatief waren voor de atmosfeer, zodat we de veranderingen in concentraties konden meten en de atmosferische levensduur konden bepalen.”

Oost-China

Om meer zicht te krijgen op de bronnen werden er meetstations dichter in de buurt van industriegebieden geplaatst. Daardoor kregen de onderzoekers aanwijzingen in handen dat de bron in Oost-China moest worden gezocht. Onderzoeker Sunyoung Park, werkzaam bij een station in Zuid-Korea, legt uit: “We zagen pieken als de lucht uit de industriegebieden kwam. Voor cfk-11 namen die pieken toe vanaf 2012, hetgeen er op wees dat er daar iets veranderd was.” Soortgelijke metingen werden ook in een Zuid-Japans meetstation waargenomen, dat dicht bij Taiwan ligt. Uit die metingen werd berekend dat sedert 2012 de uitstoot met 7000 ton per jaar zou zijn toegenomen. De onderzoekers konden geen hogere emissies waarnemen in Japan en het Koreaanse schiereiland noch uit enig ander land waar metingen werden verricht.

Het was mogelijk dat het bij die uitstoot ging om koelgassen die voor het verbod waren geproduceerd. Rigby: “Cfk-11 werd voornamelijk als schuimmiddel gebruikt, dus keken we naar hoeveel cfk-11 opgesloten kon zitten in isolatieschuim voor gebouwen of koelkasten die voor 2010 waren gebouwd/gemaakt, maar de hoeveelheid was te gering om die recente toename te verklaren. De waarschijnlijkste verklaring is dat er nieuw is geproduceerd in ieder geval tot waar we de cijfers bekeken hebben, tot eind 2017.”

Het is mogelijk dat ook elders cfk’s in de atmosfeer terecht zijn gekomen. Park: “Onze metingen zijn alleen gevoelig voor emissies in Oost-China, West-Japan Korea en de rest van het netwerk meet delen van Noord-Amerika, Europa en Zuid-Australië. Er zijn grote delen van de wereld waarover we weinig gedetailleerde informatie hebben over de uitstoot van ozonaantastende gassen.”
De onderzoekers willen nu op zoek naar de bedrijven die de uitstoot veroorzaken. Als die is veroorzaakt bij de productie van isolatieschuim, dan betekent dat dat een veel grotere hoeveelheid in die schuimproducten zit ingesloten (met alle problemen van dien).
Amerikanen hadden al eerder met de vinger naar China gewezen en de Chinese overheid zegt enkele illegale productielocaties te hebben gesloten

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.