Redt de wolfspin/springstaartje het poolklimaat ?

Wolfspin eet in opwarmende aarde geen springstaartjes meer

Een wolfspinnetje (afb: Science)

Onzin natuurlijk, maar deze wolfspinnen zouden wel degelijk invloed kunnen hebben op het Arctische klimaat. Als de temperaturen stijgen dan veranderen deze agressieve spinnen van dieet en vreten elkaar op in plaats van insecten die broeikasgasproducerende zwammen in bedwang houden hebben onderzoekers ontdekt. Dat zou dus leiden tot een verminderde uitstoot van die broekasgassenzwammen.
“What het onderzoek duidelijk maakt is dat het moeilijk is effect van een warmer klimaat te voorspellen in een bepaalde omgeving”, zegt onderzoekster
Sarah Gilman van het Claremont McKennacollege in Californië. Maar vooDe in het Noordpoolgebied levende wolfspin eet springstaarjes. Die op hun beurt eten weer broeikasgaszwammen. Als het warmer wordt eten de wolfspinnen elkaar op…ralsnog weten de onderzoekers niet waarom die wolfspinnen van dieet veranderen en daarom kunnen ze ook niet voorspellen wat die verandering in eetpatroon voor gevolgen heeft voor het hele Noordpoolgebied.

De wolfspin is een van meest voorkomende ‘roofdieren’ in het Noordpoolgebied. In sommige delen van Alaska verorberen ze, kilo tegen kilo gemeten, 80 keer zoveel prooidieren als wolven. Hun voornaamste prooi is het springstaartje. Het springstaartje doet zich weer te goed aan paddenstoelen die kooldioxide en methaan uitstoten als ze zich ‘vestigen’ zich ontbindende planten en dieren. Op die manier heeft dat baat bij een warmer poolklimaat.

Bron: Science

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.