Bacteriën op een na hoogste doodsoorzaak

E. coli-bacterie

E. coli’s passen zich makkelijk aan hun omgeving aan

Na hart- en vaatziekten zijn ziektes die door bacteriën veroorzaakt worden de tweede doodsoorzaak. Van 33 onderzochte ziekteverwekkers waren er vijf verantwoordelijk voor bijna de helft van het aantal overlijdens. Voor bestrijding van bacteriële besmettingen zijn antibiotica bijzonder belangrijk, maar juist die antibiotica laten het steeds vaker afweten doordat bacteriën resistent voor geworden zijn. Sommigen spreken ‘resistentiecrisis’, maar dat werkt in een periode die gestoffeerd lijkt met crises niet verhelderend.
In het artikel in the Lancet de gouden stafilokok en de pneumokok als de dodelijkste gezien. De drieëndertig uitverkoren bacteriën zijn de oorzaak van het overgrote deel van de overlijdens in deze categorie. Het onderzoek is onderdeel van een wereldwijde studie naar de last van ziektes, waaraan duizenden onderzoekers over de hele wereld hun bijdrage aan leveren. De brede studie wordt gefinancierd door het fonds van Bill Gates.

Met 7,7 miljoen doden per jaar door bacteriële ziektes (cijfers van 2019) betekent dat van de acht mensen die er overlijden er een leed aan een door bacteriën veroorzaakte ziekte. Het coronavirus deed toen nog niet mee in de ‘strijd’. Na de genoemde twee bacteriesoorten zijn ook de welbekende Escherichia coli, de Klebsellia pneumoniae en de Pseudomonas aeruginosa als belangrijke ziekteveroorzakers genoemd.

Bron: Futura-Sciences

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.