Mars had ooit 300 m diepe zeeën

MarslandschapMars wordt de rode planeet genoemd, maar ooit was die blauw als de aarde nu, de waterplaneet. Dat er ooit water op Mars was lijkt een vaststaand feit, maar hoeveel is/was (?) nog zeer de vraag. Volgens onderzoekers van de universiteit van Kopenhagen zouden er zo’n 4,5 miljard jaar geleden genoeg water zijn geweest om er zeeën met een diepte van 300 m te vormen.
Dat ijsbombardement vond plaats in de eerste 100 miljoen jaar van het Mars-leven, stelt Martin Bizarro. “Die meteorieten brachten ook organische verbindingen mee die belangrijk zijn voor leven.”

Het water bedekte de hele planeet, denken de onderzoekers. Mogelijk waren die zeeën zelfs 1 km diep. In vergelijking daarmee zou er op aarde weinig water zijn stelt Bizarro.
Na de eerste 100 miljoen jaar zou er iets katastrofaals voor de aarde gebeurd zijn. Er zou een geweldige botsing zijn geweest tussen de aarde en een andere planeet met de grootte van Mars. Daarbij ontstond de maan en de aarde uit, maar die klap vaagde al het eventueel aanwezige leven van de aarde. De onderzoekers stellen relatief stevig bewijs te hebben dat het leven op Mars was ontstaan lang voordat dat op aarde ontstond.

Oude meteoriet

Een miljarden jaren oude meteoriet gaf de onderzoekers de aanwijzing. Ooit was die onderdeel van de Marsmantel en levert daardoor een fraaie inkijk in wat er gebeurde toen het zonnestelsel ontstond. Het geheim van de ontdekking zit ‘m in de manier waarop de Marskorst is gevormd.
Op aarde is het anders. De platen drijven op een vloeibare kennis en bewegen voortdurend, ook ten opzichte van elkaar. Dat was bij Mars niet dus zo. “Die plaattektoniek op de aarde heeft alle bewijs gewist van wat er in de eerste 500 miljoen jaar is gebeurt”, zegt Bizarro. “De platen bewegen voortdurend en en verdwijnen ook in de kern.”

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.