100 000den soorten bedreigd met uitsterving

BiodiversiteitsverliesHet gaat niet best met de flora en fauna op deze aarde. Volgens een nieuw rapport van het  biodiversiteitsplatform van de VN (IPBES) worden een halfmiljoen tot een miljoen soorten bedreigd met uitsterving.
Van 29 april tot 4 mei komt het VN-platform voor biodiversiteit bijeen in Parijs. Voor die gelegenheid is voor het eerst in vijftien jaar de staat van de biodiversiteit en ecosystemen opgemaakt. Aan dit 1800 bladzijden tellende rapport hebben 150 deskundigen uit 50 landen drie jaar gewerkt en de resultaten zoals die nu voorliggen zijn niet erg hoopgevend.
Volgens het Franse persbureau AFP wijst het onderzoek van de 150 uit dat het uitstervingsproces zich versnelt. Van de, geschatte, achtmiljoen diersoorten (waarvan 5,5 miljoen insectensoorten) op onze planeet zouden een half tot een miljoen soorten met uitsterving worden bedreigd, de meeste in de komende decennia. In dit verband wordt al langer van de zes massa-uitsterving gesproken, de eerst die kan worden toegeschreven aan de mens. De laatste vijfhonderd jaar zouden er al 680 gewervelde diersoorten zijn verdwenen.
Volgens het VN-verslag zou al driekwart van het landoppervlak, 40% van de zeeën en oceanen en de helft van alle waterlopen zijn aangetast door menselijk handelen. Het rapport is deels gebaseerd op onderzoek van goed bestudeerde soorten zoals de gewervelden, maar houdt een slag om de arm bij de minder onderzochte soorten, met name de insecten.
Het verdwijnen van (dier)soorten heeft ook gevolgen voor de mens. Zo’m tweemiljard mensen  zijn voor hun energie afhankelijk van hout, een kwartmiljard mensen gebruiken natuurlijke geneesmiddelen en zo’n driekwart van tuin- en landbouw is afhankelijk van bestuiving door insecten.

Landbouw

De oorzaken van de deplorabele toestand zijn bekend: de omgang van de mens met zijn omgeving. We praten dan over landbouw, ontbossing, de visserij en de jacht maar ook de door de mens veroorzaakte vervuiling en de mede door de mens veroorzaakte verspreiding van diersoorten. Dat laatste aspect is vooralsnog niet van grote invloed, maar wordt wel steeds belangrijker.
In het rapport wordt ook een verband gelegd tussen het verlies aan biodiversiteit en de aardopwarming, deels veroorzaakt door dezelfde factoren. Volgens het rapport zal er de komende tien jaar hard gewerkt moeten worden aan verandering van de destructieve leefwijze van de mens. “We zullen moeten erkennen dat klimaatverandering en natuurverlies niet alleen belangrijk zijn voor het milieu maar ook voor de economie en ontwikkeling”, zei IPBES-voorzitter Robert Watson onlangs tegen AFP, verwijzend naar noodzakelijke veranderingen op het gebied van energie en voeding. “Als we streven naar een duurzame samenleving moeten we onze handelwijze de komende tien jaar veranderen zoals we dat moeten door voor het klimaat”, zegt Rebecca Shaw, hoofdwetenschapper van het WereldNatuurFonds.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.