Broeikasgasuitstoot vorig jaar verder gestegen

klimaatdeskundige Nathan Hultman

Oud-Obamamedewerker Nathan Hultman (afb: univ. van Maryland)

Volgens het Internationaal Enegieagentschap (IAE) is de broeikasgasuitstoot het vorig jaar gestegen (pdf-bestand) tot 33,1 gigaton kooldioxideequivalenten. Dat is 1,7% meer dan in 2017. We stoken er nog steeds fiks op los ondanks de in Parijs gemaakte afspraken. In 2025 zouden de emissies met 26% tot 28% moeten zijn teruggebracht.
“Er is een groeiende kloof tussen wat er beoogd is in Parijs en wat er in het echt gebeurt”, zegt IAE-directeur Fatih Birol. “Eens te meer stijgt de CO2-uitstoot en dat brengt ons verder weg van de klimaatdoelstellingen.”
Groeiend energiegebruik als gevolg van een florerende economie in de VS en in Azië zou de voornaamste oorzaak van de stijging zijn geweest. Het wereldenergieverbruik steeg met 2,3%, ongeveer het dubbele van het gemiddelde sedert 2010. 70% van die nieuwe vraag werd vervuld door fossiel met een toppositie voor aardgas. Daarvan steeg het verbruik met 4,6% (olie 1,3% en kolen 0,7%). China, India en de VS waren verantwoordelijk voor 70% van de energiebehoefte en voor 85% van de toename van de broeikasgasuitstoot.
Terwijl het kolengebruik daalt in Europa en de VS, stijgt dat in Azië. In India steeg het verbruik met 5%, in China met 5,3%. “Ik zie die uitstoot niet snel dalen”, zegt klimaatdeskundige Robert Jackson van de Stanforduniversiteit. “We hadden drie jaar waar de uitstoot niet toenam, in 2017 een lichte stijging. We vroegen ons af of het een fout was. Niet dus. Deze stijging is reëel.”

Lichtoppunten

Er waren wel wat lichtpuntjes, stelt Nathan Hultman van de universiteit van Maryland. Het gebruik van zonne-energie steeg met 30% en windenergie met 12%. De vergroting van het energetisch rendement daalde weliswaar ten opzichte van 2017 (van 1,9% naar 1,3%) maar is toch nog steeds de grootste kooldioxide’vreter’. Die energiebesparing werd echter opgegeten (en meer) door de stijging van fossiel. Hultman: “Je hebt de oplossingen, maar ze zullen sneller worden doorgevoerd en dit gebeurt er als je dat niet doet.”

Bron: Science

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.