Vitamine D-pillen zouden niet helpen

Vitamine D-pillen

Vitamine D-pillen lijken geen effect te hebben

Vitamine D-pillen zouden niet helpen tegen botbreuken en andere ‘ongemakken’ die verbonden zijn aan vitamine D-gebrek. Dat zou zijn gebleken uit een onderzoek bij 26 000 mensen die dagelijks vitamine D slikten. Die pillen hielpen ook niet bij deelnemers die leden aan bontontkalking of die een lage vitamine D-spiegel hadden.
Tot nu toe werd streeploos aangenomen dat het slikken van die pillen helpt om botbreuken te voorkomen. Normaal maakt je lichaam deze vitamine zelf aan, maar daarvoor heb je uv-straling van de zon nodig. Vroeger werd vooral in de winter levertraan aan kinderen gegeven, want vitamine D is, onder meer, betrokken bij het opnemen van calcium en fosfor voor je botten en in de winter schijnt de zon veel minder dan ’s zomers. Ook van de andere goede kanten van vitamine D, zoals het voorkomen van kanker of een verbetering van het afweersysteem, zou niets zijn gebleken. Een commentaar in het wetenschappelijk blad waarin het onderzoek gepubliceerd is, New England Journal of Medicin, raadt vitamine-D-slikkers dan ook aan daarmee te stoppen.

Het onderzoek, aangeduid met VITAL, kwam van de grond toen de twijfels groeiden over het nut van vitamine-D-pillen. In een eerder onderzoek binnen dit project werd al vastgesteld dat het slikken van vitamine D-pillen de slikker niet behoedde voor kanker of vaat- en hartziekten, zoals werd aangenomen. Ook werden de verstandelijke vermogens niet opgepept of nam de frequentie van migraineaanvallen niet af, hielp het slikken niet tegen netvliesveroudering en nog wat van die zaken die altijd verbonden zijn geweest met vitamine D. Uit een Australisch onderzoek bleek dat vitamine-D-slikkers niet ouder werden. We schijnen met weinig vitamine D toe te kunnen en meer schijnt geen enkel voordeel te hebben.

Verbaasd

Botontkalkingsdeskundige Meryl LeBoff, een van de VITAL-onderzoeksters, zei verbaasd te zijn over de uitkomst van het onderzoek. Ze had voordelen verwacht. Toch zal ze bij botontkalking of bij mensen met poreuze botten vitamine D-supplementen blijven voorschrijven (naast kalk en andere medicijnen voor botontkalking). Andere deskundigen reageren ook zo, ervan uitgaand dat een overmaat een vitamine D weinig kwaad doet en misschien toch wel voordelen heeft.

Steven Cummings en Clifford Rosen, de commentatoren in NEJM, blijven streng. Ze vragen zich zelfs af of gezonde mensen wel een vitamine-D-tekort kunnen hebben. Cummings: “Als vitamine D niet helpt, wat is dan een vitamine D-tekort? Dat houdt in dat je vitamine D moet innemen.” Ik vraag me dan meteen af of het eten van vis of andere voeding waarin vitamine D zit wel helpt. Was die, vieze, levertraan een onnutte kwelling?

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.