Plantaardig ‘vlees’ gezonder en duurzamer dan dierlijke producten

Plantaardige beefburger

Plantaardige beefburger: het heeft kennelijk zin die op vlees te laten lijken om consumenten over te halen

Plantaardige vleesvervangers zijn beter voor milieu en klimaat dan dierlijke producten en ook nog eens goed voor de volksgezondheid, zo blijkt uit recent onderzoek.
Vleesvervangers zouden volgens Chris Bryant van de universiteit van Bath (Eng) een effectievere manier vormen om de consumptie van dierproducten te verlagen dan om mensen aan te raden vegetarisch te koken. Voor die conclusie analyseerde hij (hij schijnt geen medeauteurs te hebben) 43 onderzoeken over de gevolgen op gezondheid en milieu van plantaardige voedingsmiddelen maar onderzoek van consumentengedrag.
Zo zou een onderzoek hebben uitgewezen dat 90% van de mensen die vlees- en zuivelvervangers consumeren in feite vleeseters of flexitariërs zijn. Uit een ander onderzoek kwam naar voren dat vleesvervangers met smaak, aanblik en prijs die in de buurt van echt vlees kwamen de grootste kans hadden vlees te vervangen.
Die plantaardige vervangers van dierproducten produceren ook minder broeikasgassen dan vlees en zuivel. Een Duits onderzoek wees uit dat als 5% van het rundvlees in Duitsland zou worden vervangen door eiwitten uit erwten de CO2-uitstoot met achtmiljoen ton per jaar zou zakken. Plantaardige beefburgers zouden 98% minder broeikasgassen veroorzaken dan dierlijke beefburgers.

Gezondheid

Ook qua gezondheid levert het overstappen op plantaardige alternatieven voordelen op. Zo zou 40% van de vleesproducten als minder gezond zijn ingeschaald. Bij plantaardige alternatieven zou dat 14% zijn. Bryant: “We zien dat plantaardige producten leiden tot verschuiving van de vraag door zich te richten op drie wezenlijke zaken voor de verbruikers: smaak, prijs en gemak.”
Hij stelt dat dit onderzoek het overtuigende bewijs levert dat plantaardige alternatieven voor dierproducten duurzamer zijn als gekeken wordt naar de broeikasgasuitstoot, het watergebruik en het landbeslag en dat die ook nog eens gezonder zijn. “Toch blijft er nog veel te verbeteren in smaak, textuur en bereidingswijze. Er zijn ook nog vele mogelijkheden om met extra ingrediënten en met processen die voedingswaarde te verbeteren door, bijvoorbeeld, het vitaminegehalte te verhogen.”

Bron: Science-Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.