Cacao zou helpen tegen aftakeling hersens

ChocolaChocola blijkt allerlei prettige bijwerkingen te hebben. Nu weer beweren Amerikaanse onderzoekers dat bepaalde bestanddelen in cacao zouden kunnen helpen de aftakeling van de hersens te stoppen of zelfs om te keren. Oudere proefpersonen die drie maanden lang op een chocoladedieet hadden gestaan (een halve plak puur per dag), scoorden beter dan 30 jaar jongere proefpersonen.

Er zijn veel ideeën om die aftakeling op zijn minst te remmen. Die zijn gebaseerd op dierproeven, maar bij mensen werken die niet (erg best). Beweging helpt. Zo veel is zeker. Bepaalde bestanddelen van thee en cacao (flavanolen oftewel flavanoïden) versterken bij muizen het effect van bewegen. Er treden daardoor ook veranderingen op in delen van de hersens, onder meer in de hippocampus die wezenlijk is voor het opslaan van herinneringen.
“We vroegen ons af”, zegt onderzoeker Scott Small van de Columbia-universiteit, “of dat bij mensen ook gebeurt.” De proefpersonen (37 mensen tussen de 50 en de 67) moest vooraf een test afleggen. Daarna werd met mri een opname van de gyrus dentatus gemaakt (de getande winding; ook een deel dat door flavanoïden wordt beïnvloed). Ze kregen vervolgens drie maanden lang deels dagelijks een hoge dosis flavanoïden (900 mg oftewel een halve plak puur per dag) en een ander deel kreeg een tien keer lagere dosis. Van elke groep deed de helft aan sport en de andere helft niet.
Na drie maanden werden de 37 weer getest en werd er een fotootje van de gyrus gemaakt. De chocolade-personen scoorden het best, ook als ze niet aan sport hadden gedaan. De hersenfoto’s gaven een betere doorbloeding van de gyrus te zien. Aan de groep met de lage dosis was weinig veranderd. De onderzoekers willen de proef op grotere schaal herhalen. Ze waarschuwen dat niet iedereen nu maar meteen grote hoeveelheden chocola naar binnen moet gaan slaan. Uiteindelijk zijn alleen de effecten op bepaalde delen van de hersens bekeken. Misschien krijg je wel borstkanker van veel chocola.  Wees dus matig met chocola, zou ik zeggen.

Bron: bdw

1 gedachte op “Cacao zou helpen tegen aftakeling hersens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.