Landen willen doorpakken op klimaatgebied

Merkel

Angela Merkel op de Persbergdialoog vorig jaar (afb: dw.com)

China, Duitsland en nog zo’n dertig andere landen (waaronder verschillende EU-landen) hebben na een videoconferentie op 27 en 28 april besloten dat de strijd tegen het coronavrius die tegen de klimaatverandering niet mag overschaduwen. Het betreft onder meer, China, Japan en, gastheer, Duitsland.
Na het mislukken van de klimaatconferentie in Madrid, vorig jaar is er nu voor het eerst een sprankje hoop. Tijdens de klimaatdialoog van Petersberg, jaarlijks georganiseerd door de bondskanselarij in Duitsland, hebben zo’n dertig landen opgeroepen bij het tegengaan van de klimaatverandering niet te versagen, ondanks de coronacrisis.
De plannen die allerwegen worden ontvouwen om de door die crisis geknakte economie te steunen zouden de ontwikkelingen op het gebied van het milieu en klimaat de goede kant op moeten leiden. Volgens bondskanselier Angela Merkel zal er heftig gediscussieerd worden over de toewijzing van de hulpgelden. Het lijkt daarbij dat, onder veel meer, steun aan luchtvaartmaatschappijen moeilijk valt te rijmen met de strijd tegen de klimaatverandering.

Versterken

De pogingen om de uitbraak van de coronabesmetting binnen de perken te houden heeft de economie, althans wat nu in het algemeen onder economie verstaan wordt, danig van zijn stuk gebracht, maar dat zou volgens Merkel geen aanleiding mogen zijn onze klimaatinspanningen te verminderen. Zij vindt zelfs dat we daar harder aan moeten trekken.
Onder de deelnemende landen zijn vier van ‘s werelds grootste broeikasgasvervuilers: China, India, Japan en Rusland (de VS niet, dus), enkele ontwikkelingslanden en verschillende EU-landen. Merkel vindt dat we fossiele brandstoffen moeten verlaten en dat we massaal moeten overstappen op vernieuwbare energiebronnen, energiebesparing en een boete moeten zetten op de uitstoot van broeikasgassen.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.