Klimaatcongres Madrid mislukt. Hoe nu verder?

Aardopwarming per land

Aardopwarming per land berekend op basis van de klimaatambities van dat land (afb: the Guardian/Nature)

Zoals te verwachten was zijn de klimaatbesprekingen in Madrid op teleurstelling uitgelopen. Het lijkt er op of vooral de leiders van de grootste klimaatvervuilers zich er niet van bewust zijn op een planeet te (moeten) leven die ze naar de kloten helpen… Europa lijkt met zijn ‘Groene akkoord’ een uitzondering, maar heeft voorlopig zelf nog wel heel veel ‘klimaatboter’ op haar hoofd.

Een slap compromis, zo noemt ABC News de slotverklaring van het jongste klimaatcongres in Madrid. De grootste klimaatvervuilers deden er alles aan om hun verantwoordelijk af te schuiven. Aan het eind werd er nog wel een oproep gedaan tot grotere inspanningen, maar met balsturige (en oliedomme) landen als, de VS, Australië, Rusland en tegenwoordig ook China is dat natuurlijk een gotspe. VN-secretaris-generaal Antonió Guterres zei dan ook teleurgesteld te zijn. Dat lijkt mij een ernstige onderdrijving. “De internationale gemeenschap heeft een kans voorbij laten gaan om een grotere ambitie te tonen om de klimaatcrisis aan te pakken”, zei de VN-baas (veel te lief).
In de slotverklaring wordt gesproken over ‘urgente noodzaak’ om de broeikasgasuitstoot overeenkomstig de afspraken in Parijs eind 2015 terug te dringen, maar de landen waren niet bereid extra hun best te doen. In Parijs is afgesproken de aardopwarming onder de de 2°C te houden, maar vanwege de uiterst lakse houding van overheden over vrijwel de gehele wereld stijgt de broeikasgasuitstoot nog steeds en stevenen we af op een temperatuurstijging van 3 tot 4°C. Enkele gevoelige onderwerpen zijn naar de klimaattop van volgend jaar in Glasgow verschoven. Ach ja, de aarde moet maar even wachten tot we zover zijn…

Droevig

De Chileense voorzitter Carolina Smith van de bijeenkomst zijn droevig te zijn dat er geen akkoord is gekomen over regels voor de internationale handel in emissie’rechten’. “We waren er dichtbij”, zei ze. Volgens economen, maar wat weten die er van?, is de handel in emissierechten een goed middel om de overgang naar duurzame energieopwekking te bevorderen (weg van fossiel), maar wordt het niet tijd de oliebedrijven direct aan banden te leggen en het zoeken naar nieuwe fossiele bronnen te verbieden? Sommigen waren blij dat het akkoord er niet is gekomen. “Zwakke regels waar Brazilië en Australië een voorstander van waren zouden de pogingen ondermijnd hebben de uitstoot te verlagen”, zegt Mohamed Adow van Power Shift Africa. Helen Mountford van de denktank World Resources Institute stelde dat uitstel beter is dan regels te aanvaarden die tegen het akkoord van Parijs in gaan.

Er werden in Madrid wel enige vorderingen geboekt op het gebied van financiële hulp aan armere landen die te kampen hebben met de gevolgen van de klimaatverandering, meldt ABC News, ondanks heftige tegenstand van de VS om grote vervuilers verantwoordelijk te stellen voor de schade die ze veroorzaken. Vier jaar geleden werd afgesproken 100 miljard dollar per jaar (zo’n 90 miljard euro) bijeen te leggen voor die hulp, ingaand volgend jaar. Het probleem is alleen dat dat geld er bij lange na niet is. Over welke vorderingen hebben we het dan?
Volgens het Parijser akkoord moeten landen hun klimaatprestaties constant in de gaten houden en eventueel aanpassen. De EU lijkt het enige deel van de wereld waar, althans op papier, wordt gestreefd naar ambitieuzere klimaatdoelstellingen. “De uitstoot moet in 2020 naar beneden”, zegt Johan Rockström van het instituut voor klimaatonderzoek in Potsdam (D). “In 2030 moet die zijn gehalveerd en in 2050 moet de broeikasgasuitstoot nul zijn. Dat mogelijk met bestaande middelen binnen de huidige economie. De kans is er maar het wordt krap.”

Ik denk dat Röckstrom zich vergist over die economie. De kapitalistische economie is de bron van al die klimaatvervuiling. Het kapitalisme is de drijfveer voor de gigantische overconsumptie in een, relatief, klein deel van de wereld. En verder mag je domheid van wereldleiders ook niet onderschatten. Met andere woorden: ik zie het somber in.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.