Bijna 50 graden in Canada

Lytton, Canada

Lytton in Canada (afb: WikiMedia Commons)

In Canada is voor de derde dag op rij het warmterecord gebroken. Dinsdag was het in Lytton, een dorp ten oordoosten van Vancouver in Brits Columbia, 49,5°C. Inmiddels hebben grote bosbranden geleid tot evacuering van bewoners op last van burgemeester Jan Polderman.
Het westen van Canada en de Verenigde Staten gaan al dagen gebukt onder een hittegolf. Zondag werd het Canadese temperatuurrecord van 1937 gebroken, toen het 45°C werd. Zondag was het 46,6 graden in Lytton, maandag 47,9 graden en dinsdag dus 49,5 graden. In de regio Vancouver zijn de afgelopen dagen minstens 69 mensen onverwachts gestorven, vooral ouderen. Waarschijnlijk overleden zij mede door de de grote warmte. In de gehele provincie Brits Columbia stierven zo’n 100 mensen, aldus politiebronnen.
Ook aan de westkust van de VS is het erg heet, al koelt het op meerdere plekken wel wat af. Zo was het maandag in Portland, Oregon, nog meer dan 46°C, dinsdag werd het nog ‘slechts’ 32 graden. De rest van de week wordt in zowel de VS als Canada minder uitzonderlijk weer verwacht. Dat komt door een zeebries die uit de Stille Oceaan verkoeling brengt.
Ten zuiden van Oregon, in het noorden van Californië, bestreden dinsdag 800 brandweerlieden een bosbrand die zich in korte tijd sterk uitgebreid had. Volgens de brandweer is in het Siskiyou-district 54 km2 getroffen door brand. Het vuur ontstond vrijdag door een blikseminslag en de sterke wind in combinatie met het warme weer. Droogte verergerde de situatie. Californië wordt vrijwel jaarlijks geteisterd door grote natuurbranden.

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.