In 2020 in EU voor het eerst meer groene dan fossiele stroom

Biomassa is niet koolstofneutraal

12% van het energieverbruik in de EU komt uit hernieuwbare bronnen. Daarvan neemt biomassa (groen) het leeuwendeel voor zijn rekening (afb: Eurostat)

Voor het eerst is in de Europese Unie meer elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind dan uit fossiele brandstoffen. Dat blijkt uit een eerste raming voor 2020 door het Europees statistiekbureau Eurostat. Die club rekent echter de verbranding van biomassa ook tot hernieuwbare bronnen en dat komt neer op volksverlakkerij. Bij de verbranding van biomassa ontstaat het broeikasgas kooldioxide net als bij de verbranding van fossiele brandstoffen.
De coronacrisis leidde tot een verminderde vraag naar energie. De vraag daalde in 2020 ten opzichte van het jaar ervoor met 10%. Daarbij werd meer elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen. In die mate, aldus de Eurostat-cijfers, dat voor het eerst meer stroom werd opgewekt uit hernieuwbare bronnen dan uit fossiele brandstoffen. Blijft natuurlijk nog wel een punt wat Eurostat verstaat onder ‘hernieuwbaar’. De EU heeft er een handje van weinig duurzame methodes zoals de verbranding van biomassa als hernieuwbaar aan te merken . Strikt genomen vernieuwt biomassa (voornamelijk hout) zich wel, maar dat kan je ook van steenkool of aardolie beweren…

Bron: De Morgen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.