Veganisme kan de mensheid redden (voorlopig)

Rundvleesproductie in Argentinië

De productie van rundvlees kost veel landbouwareaal

Als alle Amerikanen overstapten op een puur plantaardig dieet, dan zou de Amerikaanse agrarische sector dubbel zoveel monden kunnen voeden, zo becijferden Israëlische onderzoekers rond Ron Milo van het Weizmanninstituut in Rehovot (Is). Bovendien zou dat een geweldige bijdrage aan de bestrijding van de aardopwarming met zich meebrengen, voeg ik daar op persoonlijke titel aan toe. Als vervolgens alle auto’s zouden worden verbannen, inclusief de zogenaamd schone elektrische, dan voldoet dat milieuverspillendste land ter wereld (de VS dus) in een keer aan zijn verplichtingen aangegaan in het Parijse klimaatakkoord (en meer, waarschijnlijk).

De verwachting is dat de wereldbevolking in 2050 10 miljard zielen zal tellen, tegen 7,5 miljard nu. Voeding is dan een probleem of kan dat worden. Een van de problemen daarbij is dat een groot deel van het voedsel zonder meer wordt weggekieperd (30 tot 40%). Een ander probleem is dat we veel dierlijke producten verorberen die niet alleen een gigantische ecologische voetafdruk hebben, maar ook beslag leggen op een aanzienlijk landbouwareaal, onder veel meer voor de verbouwing van diervoedergewassen.
Milo c.s. onderzochten hoeveel voedsel de landbouw zou kunnen produceren als die zich volledig bekeerde tot plantaardige producten. Dus geen koeien, meer, geen varkens, geen kippen, geen eieren, geen melk en melkproducten.

De productie van rondvlees kost de meeste landbouwgrond. De ruimte nodig om 4 g rundvlees te produceren zou 100 g plantaardige voedsel kunnen voortbrengen met dezelfde eiwit- en calorische waarde, zo berekenden de onderzoekers; een verlies van 94 g. Bij varkensvlees is het verlies 90 g en bij melkproducten 75 g. Voor kippenvlees en eieren liggen de cijfers ietsje gunstiger (resp. 50 en 40 g opbrengstverlies)

350 miljoen monden extra

Dat zou betekenen dat als Amerika over zou gaan op het veganistische dieet, de Amerikaanse landbouw 350 miljoen meer monden zou kunnen voeden. De VS hebben nu 323 miljoen inwoners. Daarbij is geen rekening gehouden met de mogelijkheid om de productie per hectare te verhogen. Die winst is groter dan het verlies aan weggegooid voedsel (waar ook nog wel het een en ander aan te doen valt.

Landbouweconoom Martin Qaim van de universiteit van Göttingen, die niet aan het onderzoek heeft deelgenomen, is het met de onderzoekers eens dat dierproducten een groot beslag leggen op de productiecapaciteit van de landbouw. Ook wil hij niet tornen aan het gebruikte rekenmodel, maar hij heeft toch zijn bedenkingen. “Helemaal overgaan op een veganistisch dieet is niet aan te bevelen.” Hij denkt dat vooral risicogroepen als kinderen en zwangere vrouwen dan tekort zullen krijgen aan bepaalde noodzakelijke voedingsstoffen. Dat laat volgens hem onverlet dat we zouden moeten streven naar een sterke terugdringing van de consumptie van dierlijke producten.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.