Bonen voor vlees is een ‘zalving’ voor het klimaat

VarkensHet is al vaker opgemerkt dat ons eetpatroon een fnuikende uitwerking heeft op het klimaat. De productie van vlees resulteert in een enorme productie van kooldioxide en andere broeikasgassen. Als we in plaats van vlees bonen zouden eten, dan zou dat de uitstoot van broeikasgassen drastisch terugbrengen. Voor de VS zou die stap ongeveer 50 tot 70% verwezenlijken van de doelen in het Parijse klimaatakkoord voor 2020, stellen onderzoekers van onder meer de, mij onbekende, Loma Linda-universiteit. Trump weet wat hem te doen staat.

Allerwegen worden er snelle en makkelijke manieren gezocht om aan de eisen van het Parijse klimaatakkoord te komen. Die manier is er: verander je/ons eetpatroon. Volgens de onderzoekers rond Helen Harwatt zou die simpele verandering van het Amerikaanse eetpatroon grote gevolgen hebben voor het milieu. Vlees is een van de meest broeikasgasintensieve voedingsmiddelen. Groenten als bonen of erwten produceren verhoudingsgewijs maar eenveertiende van de hoeveelheid broeikasgassen.
In hun artikel stellen Harwatt en de haren dat verandering van voedsel momenteel een belangrijk onderwerp is bij beleidsmakers, wetenschappers en ‘gewone’ mensen. Dat is mij dan volkomen ontgaan.

Inefficiënt

Niet alleen levert de productie van vlees veel broeikasgassen op, maar legt die ook veel beslag op schaarse landbouwgrond. Als bonen in plaats van vlees zouden komen dan kwam in de VS 42% van de landbouwgrond vrij, zo’n 1,65 miljoen km2. Op het ogenblik koopt nu een op de drie Amerikanen ‘vleesvervangers’. Volgens Harwatt laat die ontwikkeling zien dat voor steeds meer mensen vlees geen noodzaak is.

“Zouden we, gegeven de schaal van de reductie van de broeikasgasuitstoot die nodig is om de ergste gevolgen van de aardopwarming te voorkomen, bereid zijn ‘vleesvervangers’ te eten die eruit zien en smaken als vlees, maar veel minder effect hebben op het klimaat”, vraagt de onderzoekster zich af. “Het lijkt er op dat we dat wel moeten doen.” We kunnen niet doorgaan of er niks aan de hand is, vindt Harwatt. Wat zitten we te jammeren over al die dure en pijnlijke reductiemaatregelen, terwijl de oplossing zo simpel is: weg met de olie en weg met het vlees.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.