Azië steeds belangrijker voor biomedisch onderzoek

Farmaceutische onderzoekAmerika dreigt zijn leidende positie op het gebied van biomedisch onderzoek kwijt te raken en misschien wel op het gebied van natuurwetenschappen over het geheel, sombert de Amerikaanse omroep ABC. Tussen 2007 en 2012, zo blijkt uit een artikel in het wetenschapsblad  the New England Journal of Medicine, verhoogde Japan zijn onderzoeksbudget met 9 miljard dollar (ongeveer € 6,5 miljard), terwijl de VS die met 12 miljard (€ 8,5 miljard) verminderden. China sprong van 2 miljard dollar in 2007 naar 8,4 miljard in 2012. Het financiële aandeel van de VS daalde van 51,2 naar 45,4% (in cijfers: 131,3 miljard dollar naar 119,3 miljard oftewel van ruim € 100 miljard naar € 84 miljard). Japan steeg van 28,8 miljard  (€ 20 mrd) naar 37,2 miljard dollar (€ 27 mrd).
Een hoop getallen, maar de VS staan nog fier bovenaan. Wat is het probleem? “Het zijn vele redenen waarom we ons zorgen moeten maken” zegt  Reshima Jagsi van de universiteit van Michigan en auteur van het artikel in teh New England Journal of Medicine. “Biomedisch onderzoek is wezenlijk als we denken aan de economie en economische gezondheid en ook aan de gezondheid van de mensen, die zo lang afhankelijk waren van de vorderingen in Amerika.” Een vreemd argument, vind ik, dat laatste. Zou het de patiënt uitmaken waar het nieuwe medicijn is ontwikkeld?

Doordat onderzoek steeds duurder wordt komt de vermindering dubbel zo hard aan. De grootste daling in onderzoek komt op het conto van de Amerikaanse industrie, niet het door de overheid gefinancierd onderzoek. Die bleef redelijk stabiel op 48 miljard dollar. De onderzoeksbijdragen van bedrijven zakte van 83,3  miljard dollar (€ 59 mrd) naar 70,4 miljard (€ 50 mrd). Voor Jagsi is dat een verrassing. Ze denkt dat dat komt omdat het bedrijfsleven voor de goedkoopste arbeid gaat. Die zouden dan meer in Azië gaan besteden. Daar komen dan ook nog hogere overheidssubsidies en minder bureaucratisch gedoe bij. Sjoemelen kunnen farmaceutische bedrijven als de beste.
Farmaceutische bedrijven hebben het probleem dat het erg duur is om een product op de markt te zetten. Onderzoek kost vaak vele tientallen miljoenen euro’s, maar soms kunnen die kosten oplopen tot € 1,4 miljard, zo becijferden Canadese onderzoekers. En dan nog is er geen garantie op commercieel succes. Negen op de tien geneesmiddelen-in-ontwikkeling haal de markt niet eens. De farmaceutische industrie is daarom kien op overheidssubsidie om die grote onderzoeksuitgaven te drukken. Jagsi vindt dat de overheid  vooral het vroege, fundamentele onderzoek financieel zou moeten ondersteunen, zo laat ABC de onderzoekster pleiten.

Bron: ABC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.