Is telewerken beter voor milieu en klimaat? Mwah

TelewerkenDoor de coronacrisis werken nogal wat mensen vanuit huis. Dat lijkt gunstig voor milieu en klimaat, maar is dat ook zo? Dat zit nog, denkt de redactie van Futura-Sciences.
In Frankrijk zou al een op de vier werknemers telewerken en het lijkt er op dat dat vaker gaat gebeuren. Door telewerken gaat het webverkeer omhoog. In Frankrijk zou het internetverkeer tijdens de (strikte) opsluiting met 30% zijn gegroeid. Mij is niet geheel duidelijk waardoor dat komt.
Als mensen structureler thuis gaan werken  dan zou, zo denkt de redactie, de hoeveelheid elektronisch afval aanzienlijk toenemen. Volgens een onderzoek van de bank BNP Parisbas zou het computerpark in Frankrijk dan de komende jaren voor bijna eenderde (31%) worden vervangen. Ook dit is me niet geheel duidelijk, want wat gebeurt er dan met de ongebruikte rekentuigen in de bedrijven?

Vervoer

Mensen die telewerken hoeven niet meer naar hun arbeidslocatie te gaan. Dat scheelt een hoop nutteloos verkeer (vaak per auto). Volgens Ademe, het Franse agentschap voor klimaattransitie, zal daardoor het aantal verplaatsingen met 69% dalen en de afgelegde afstanden met 39%. Telewerkers wonen echter vaker ver van hun werk en dat tikt aan als die daar af en toe heen moeten en de auto wordt natuurlijk ook voor andere zaken gebruikt. De klimaatbalans is uiteindelijk volgens Futura-Sciences gering zo niet nul.

Wat de energie betreft verhuist die van het bedrijf naar huis. Volgens Duits onderzoek zou thuiswerken de energierekening thuis met 10% verhogen. Wat staat daar tegenover? Wordt het energieverbruik in de bedrijven waar de telewerker aan verbonden is lager? Kortom: het is allemaal nog erg vaag. Reden genoeg om daar eens wat dieper in te duiken.

bron Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.