Braziliaans regenwoud verdwijnt in hoog tempo

Amazone-gebiedTerwijl we ons (soms) druk maken over de klimaatverandering, worden er in Brazilië nog steeds met grote driestheid bomen gekapt. In twaalf maanden tijd, het gaat om de periode van augustus 2015 tot en met juli 2016, is het Amazoonse regenwoud met 8000 km2 verkleind. In vergelijking met de voorgaande periode van twaalf maanden is dat een stijging van 29%. Het is het grootste verlies aan oerwoud sedert 2008, zo meldt het Braziliaanse milieuinstituut INPE. De kap in de voorgaande twaalf maanden was met ruim 6200 km2 ook al 24% hoger dan in de twaalf maanden daar weer voor.

Het grootste verlies aan oerbos valt te noteren in de noordelijke staat Pará. Daar werd maar liefst 2153 km2 gekapt. In de staat Mato Grosso en Rodonia gingen elk duizend km2 teloor. Door die kap zou zo’n 130 miljoen ton CO2 zijn vrijgekomen, twee maal de jaarlijkse uitstoot van Portugal, aldus Tasso Azevedo van de Braziliaanse observatiepost voor broeikasgassen.

Soja

De bomen in het Braziliaanse regenwoud worden vaak illegaal gekapt voor veeteelt en landbouw, met name de verbouwing van soja. Het gekapte hout wordt verkocht. Het Wereldnatuurfonds acht de ontwikkeling een gevaarlijke trendbreuk. “De kap is sedert het laagterecord in 2012 met 4571 km2 weer toegenomen. Met het oog op de politieke toestand in Brazilië kunnen de nieuwe cijfers alleen maar een voorbode zijn van nog grotere vernielingen”, stelt Christoph Heinrich van WNF Duitsland.
De linkse president Dilma Rousseff werd eind augustus uit haar ambt gezet. Haar plek werd overgenomen door de van corruptie verdachte conservatief Michel Temer. De nieuwe minister van landbouw werd Blairo Maggi, een van de grootste sojaproducenten in Brazilië.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.