Je kunt makkelijk wat aan het klimaat doen: Ga fietsen!

Fietsen in Hamburg

De niet gemotoriseerde verkeersdeelnemers komen er overal bekaaid af (hier in Hambuirg) (afb: Nature)

We vinden allemaal die klimaatverandering zo vreselijk, maar ja, die overheid verdomt het om daar wat aan te doen. Wat een onzin. We kunnen allemaal onze eigen kleine bijdrage aan de bestrijding van de aardopwarming leveren door anders te eten (geen vlees of andere dierproducten) en vooral door onze manier van bewegen. Gooi de auto de deur uit en ga fietsen of wandelen. Voor de luieriken is er nog steeds de optie van de e-fiets. Zelfs als je een keer per week die heilige koe laat staan dan heeft het klimaat daar wat aan (nou ja, wijzelf uiteindeljk), volgens onderzoekers van de universiteit van Oxford.
De onderzoekers volgden zo’n tweeduizend forenzen. “Als die maar een tochtje per dag in plaats van de auto de fiets namen, dan verkleinde dat hun koolstofvoetadruk met een halve ton per jaar”, zegt Christian Brand. “Als maar 10% van de bevolking zijn rijgedrag verandert wordt de uitstoot van kooldioxide van auto’s 4% lager. Zelfs als niet alle reisjes met de auto worden vervangen dan zijn de mogelijkheden de uitstoot te verlagen enorm.”
Fietsen (eventueel elektrisch) en wandelen in plaats van je gemotoriseerd verplaatsen verlagen de uitstoot aanzienlijk, maar dat was natuurlijk allang zonneklaar. Het grote probleem is dat de hedendaagse westerse mens zijnhaar auto ziet als een eerste levensbehoefte (waar je dus niet buiten kunt). I kan zelf getuigen dat dat grote onzin is.
De broeikasgasuitstoot in het Verenigd Koninkrijk voor vervoer bedraagt zo’n 1,8 ton per persoon, in Oostenrijk is dat zelfs 2,7 ton. Alle broeikasgasuitstoot bij elkaar kwam in het VK uit op 8 ton kooldioxide per persoon. Verkeer (daar hoort ook vliegverkeer bij) is dus een belangrijke klimaatvervuiler. Fietsers veroorzaken 84% minder vervoersvervuiling dan mensen die zich gemotoriseerd verplaatsen.

Ga fietsen

Brand: “Als mensen iets willen doen dan denken ze aan bomen planten en overstappen op een elektrische fiets. Dat is belangrijk en effectief, maar niet genoeg en te traag om onze ambitieuze klimaatdoelstellingen te halen. Meer goede dingen doen en minder slechte strookt meer met de weg naar netto-nul (uitstoot; as). Overstappen van een auto op actieve mobiliteit is zoiets dat verschil maakt, niet alleen voor het klimaat maar ook voor het verminderen van sociale ongelijkheid, verbetering van de volksgezondheid en de kwaliteit van het stedelijk leven na de coronawereld.” Kortom; wij hebben zelf belangrijke wapens in handen tegen de klimaatverandering/ontwrichting.

Bron: phys.org

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.