Klok verzetten kosten mensen- en dierenlevens in VS

Witstaarthert grootste slachtoffer van de mens

Grootste slachtoffer van de mens is nota bene Bambi (ook bekend als het witstaarthert) (afb: ESGF)

De klok terugzetten in november (???) zorgt in de VS voor gemiddeld 36 533 doden per jaar, waarvan 36 500 herten, hebben onderzoekers uitgerekend. De jaarlijkse klokverzetschade zou uitkomen op 1,2 miljard dollar (= euro). De stijging van het aantal botsingen in de week na het verzetten van de tijd in vergelijking met het gemiddelde bleek 16%. Moordwapen: de auto.

De onderzoekers rond Calum Cunningham van de universiteit van Washington bekeken de cijfers van 1994 tot 2022 in 23 Amerikaanse staten. Door het verzetten van de tijd zouden per jaar meer dan eenmiljoen botsingen zijn veroorzaakt tussen herten en auto’s in die jaren. ‘Normaal’ botsen herten ruim tweemiljoen maal per jaar op auto’s (of andersom).
‘Schuldig’ aan die toename zou vooral de plotselinge verschuiving van licht en donker zijn, maar ook de grotere activiteit van de herten in die tijd speelt een rol. Die veranderingen leiden tot een toename in het donker, maar ook rond de zonopkomst. Zo’n 10% van de botsingen tussen auto en hert zou in de twee weken rond de tijd zijn waarop de klok achteruit wordt gezet.
De onderzoekers hebben alleen naar herten gekeken, maar ook andere dieren zullen het slachtoffer zijn van de gemotoriseerde mens, stelt Cullingham. Overigens is hij niet per se een voorstander van de afschaffing van zomer- en wintertijd. “Je moet kijken naar de voor- en nadelen daarvan.” Het ligt, zoals immer, genuanceerder.

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.