Tweede decennium 20ste eeuw weer warmer dan vorige

António Guterres

VN-baas António Guterres heeft niets te lachen (afb: WikiMedia Commons)

Ach ja. Er wordt veel geluld over het klimaatakkoord, maar weinig gedaan. Om de doelstellingen die in Parijs afgesproken zijn te halen, zou de broeikasgasuitstoot jaarlijks met 7,6% moeten dalen, maar die stijgt nog steeds. En hoewel dit jaar nog niet is afgelopen zou het huidige decennium het warmste zijn dat ooit is gemeten. In Madrid begint binnenkort het klimaatcongres. Vele seinen staan op rood, maar de wereld doet of er niets aan de hand is en consumeert er op los en oliemaatschappijen wordt niets in de weg gelegd…
Volgens de Wereldmeteorologisch organisatie ligt de gemiddelde temperatuur in dit jaar 1,1°C boven het preïndustriële gemiddelde. 2019 is een jaar van uitzonderlijke hitteperiodes, zich terugtrekkende ijsmassa’s, een stijgende zeespiegel en dat alles, vooral, veroorzaakt door de broeikasgassen die de mens veroorzaakt. In Parijs is afgesproken er naar te streven de aardopwarming onder de 2°C te houden en als het kan onder de 1,5°C, maar daar zijn we waarschijnlijk al veel te laat mee. Al vele seinen staan op rood, maar de Nederlandse premier Mark Rutte ziet zich, voor een ander probleem, gedwongen de maximumsnelheid (WEER) terug te schroeven tot 100 en noemt dat een rotmaatregel. Diens horizon reikt waarschijnlijk niet verder dan vier maanden.
In Madrid zullen 196 landen de komende twee weken zeer waarschijnlijk om de hete brij heen draaien. Trump heeft de VS teruggetrokken uit het akkoord (dat kon ie doen doordat Obama het akkoord niet door het Congres heeft laten ratificeren). In Brazilië zit nog zo’n gek (sorry dat ik me tot dergelijke taal verlaag, maar ik Bolsonaro en Trump niet anders kwalificeren) en China is bezig zijn kolenvermogen op te schroeven.

Leefwijze

“Als we onze leefwijze niet veranderen dan vormen we een gevaar voor het leven zelf”, zegt VN-baas Antonio Guterres in aanloop naar de conferentie in de Spaanse hoofdstad. Volgens de Zuid-Koreaan Hoesung Lee, voorzitter van de wereldklimaatraad, is de aardopwarming sneller verlopen dan eerst aangenomen. We zullen ons leven volledig anders moeten inrichten, stelt hij in navolging van Guterres. “We hebben nog niet eens een begin gemaakt de klimaatverandering tegen te gaan.”
Ik vrees dat vrijwel niemand bereid is zijn goede leventje op te geven voor wat, volgens nog te veel mensen, een idee is van wetenschappers. Waar is die zure regen gebleven die?, zeggen ze dan.

Bron: der Spiegel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.