Vooraanstaand klimaatonderzoekster denkt dat ‘Parijs’ haalbaar is

Klimaatonderzoekster Heleen de Coninck

Heleen de Coninck (afb: Radbouduniversiteit)

De Nederlandse onderzoekster Heleen de Coninck, verbonden aan de Radbouduniversiteit in Nijmegen, is een van de leidende coördinatoren in het VN-klimaatforum (IPCC). In een gesprek met de Britse publieke omroep BBC stelde ze dat ze nog wel kansen ziet om onder de 1,5°C aardopwarming te blijven, zoals afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs. Volgende week wordt een nieuw statusrapport van het forum in Zuid-Korea openbaar gemaakt.

De Coninck denkt dat we technologie, zoals het uit de lucht halen van kooldioxide nodig hebben om de 1,5°C-doelstelling te halen. De aanpassing van onze leefgewoontes alleen, zoals het afzien van dierproducten, zou volgens haar niet voldoende zijn. De hedendaagse landbouw, geeft ze toe, is inderdaad een veroorzaker van grote hoeveelheden broeikasgassen, ook door ontbossing ten behoeve van die bedrijfstak. Ze geeft ook toe dat een veganistische leefstijl veel ten goede voor het klimaat zal veranderen. Overigens moet ze erkennen dat deze opvatting niet ondersteund wordt door berekeningen in het nieuwe rapport maar door een ‘gevoel’.
Verandering van leefgewoontes dragen wel veel bij aan het verwezenlijken van de klimaatdoelstellingen, vindt ze. Ik heb altijd aangenomen dat die kwalijke leefgewoontes die we hebben in, vooral het westen, de oorzaak zijn van de aardopwarming (dus dank je de koekoek).

De wereld zal aanzienlijk moeten veranderen. Het gaat om de manier hoe we energie opwekken, hoe we ons verplaatsen en welk voedsel we innemen. “De beslissingen die we nu nemen zullen de wereld enorm veranderen, maar ook als we de opwarming onder de 1,5°C kunnen houden met een beheerste bevolkingsgroei en economische ontwikkeling zal het leven er heel anders uitzien dan nu”, stelt ze.

Enig optimisme

De Coninck denkt dat we die doelstellingen die in Parijs afgesproken kunnen halen. “We zien dat sommige landen serieuze plannen hebben onder die 1,5°C stijging te blijven. De prijzen voor hernieuwbare energie dalen. Veel mensen veranderen hun leefwijze en vliegen bijvoorbeeld niet meer (?;as). Zelfs de kosten van gasafvangtechnieken dalen. Er zijn hoopvolle tekens.” Ook denkt ze dat het klimaatforum zich nu meer richt op oplossingen dan op het aankaarten en analyseren van problemen. “Er zijn vele redenen om nu te beginnen”, aldus de onderzoekster.

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.