99% van de wereld heeft last van luchtvervuiling

Luchtvervuiling (fijn stof, stikstofoxiden) en verkeerVolgens deels nieuwe normen van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft vrijwel de hele wereldbevolking (99%) last van luchtvervuiling. Vier jaar geleden zou dat 90% zijn geweest, maar toen waren de normen minder streng.
India is het thuisland van negen van de tien steden in de wereld met de meeste luchtvervuiling veroorzaakt door fijnstof (PM2.5). Nummer een op deze droeve lijst is Ahmedabad, Dehli staat op de derde plaats. Voor de minder kwalijke grotere stofdeeltjes (PM10) is de top van de ranglijst wat diverser met plaatsen in Bahrein, India, Iran, Irak, Pakistan, Zuid-Afrika en Saoedi-Arabië.
Fijn stof is vooral afkomstig van de verbranding van fossiele brandstoffen in het verkeer en de energieopwekking, maar wordt ook veroorzaakt in de landbouw en door natuurlijke oorzaken (zoals door winden opgewaaide stof en zand). China is van de lijst van meeste vervuilde steden verdwenen. Peking, voorheen berucht om zijn smerige luchten, heeft nog steeds een te hoog fijnstofgehalte (PM2.5), maar figureert pas op de 76ste plaats. In een verklaring stelt WGO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus dat de hoge brandstofprijzen, de luchtvervuiling en de klimaatverandering de noodzaak nog eens onderstrepen om zo snel mogelijk van fossiel brandstoffen af te komen.

Armere landen

Het lijkt er op dat de economisch minder bedeelde landen het ergst te lijden hebben onder fijnstof. Bij een derde luchtvervuiler, stikstofdioxide, is die scheiding tussen rijk en arm minder duidelijk.

De WGO heeft vorig jaar september de normen voor drie vervuilende stoffen aangescherpt. De vervuilingsgegevens zijn opgeslagen in een databank. Die bevat gegevens van 6743 plaatsen en gebieden met ten minste een halfmiljoen bewoners in 117 landen.

Bron: New Scientist

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.