Gouden DNA-spons vist de ziekteverwekkers er uit

Gouden DNA-zeef

De poriën van de gouden DNA-spons/zeef zijn zo klein dat, bijvoorbeeld, eiwitten er niet doorheen kunnen, maar de dradige stukjes DNA wel (afb: Analytical Chemistry)

Met een nanoporeuze ‘spons’ van goud zouden ziekteverwekkers in planten en hoger organismen (zoals de mens) kunnen worden opgespoord, denken onderzoekers van de universiteit van Californië in Davis. Daarmee zouden ze kernzuren (DNA en RNA) kunnen isoleren in een mengsel van biomoleculen. Dat zou het aanzienlijk makkelijker maken erfmateriaal van ziekteverwekkers te isoleren uit  monsters van serum, bloed of plantenvocht.

“Nanoporeus goud zou je kunnen zien als een soort metaalspons, met poriën die 1000 keer kleiner zijn dan de dikte van een haar”, zegt Erkin Şeker. “Eiwitten, bijvoorbeeld, zijn te groot om door die poriën te kunnen, maar de vezelachtige kernzuren die we willen detecteren kunnen dat wel. Het is bijna een natuurlijke zeef.”
Snelle en gevoelige isolering van nucleïne- of kernzuren is belangrijk voor een vroege ontdekking van ziekteverwekkende microben of andere biotekenen van ziektes. Om dat nu te doen worden de monsters eerst in een aantal stappen behandeld. Dat gebeurt door gespecialiseerde labs. Met de gouden DNA-spons wordt dat allemaal wat makkelijker. Seker: “Het gebruik van deze ‘sensor’ is vrij breed: van de detectie van ziekteverwekkers van planten tot bioindicatoren voor ziekteverwekkers in mensen.”

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.