Trump trapt wild om zich heen: na mij de zondvloed!

Trump tekent 'kolendecreet' bij de EPA

Trump tekent ‘kolendecreet’ bij de EPA onder applaus van mijnwerkers (afb: der Spiegel)

Alsof hij nog niet genoeg naar de gallemiezen heeft geholpen slaat vertrekkend president van de VS Donald Trump nog eens woest om zich heen, als een verwend kind dat zijn speelgoed wordt afgenomen. Vlak voor zijn aftreden verbiedt hijĀ  per decreet (in wat de Amerikanen volkomen ten onrechte beschouwen als beste democratie van de wereld) het gebruik van Chinese betaaltoepassingen zoals WeChatPay en Alipay, geeft gratie aan oorlogsmisdadigers en probeert het milieu nog meer schade toe te brengen door beperkingen bij het zoeken en winnen van olie en gas te verminderen en het verzachten van milieueisen. Trump heeft het in zijn eentje zelfs voor elkaar gekregen de Amerikaanse democratie in gevaar te brengen met zijn dictatoriale en obstinate gedrag.Hou me ten goede. Dit is geen politiek blog, maar het vervelende is dat de manvrouw die door ongeveer de helft van de Amerikaanse kiezers wordt gekozen als hun leidsmanvrouw erg veel macht heeft.

Trump heeft ruim gebruik gemaakt van de absurde mogelijkheden die een Amerikaanse president heeft om de democratie te omzeilen. Zijn decreten en beslissingen hebben grote gevolgen gehad op allerlei terreinen zoals milieu, klimaatbeleid, gezondheid en handel, niet alleen in de VS, maar ook in de rest van de wereld. De VS hebben zich onder zijn aanvoering teruggetrokken uit de wereldgezondheidsorganisatie, uit het klimaatakkoord van Parijs (dat dat kon was mede de schuld van zijn voorganger). Met de werkelijkheid nam hij het niet zo nauw.
Het is onbegrijpelijk dat de woede en de stompzinnigheid van een man dat allemaal in slechts vier jaar tijd voor elkaar heeft gekregen. Dat steekt toch schril af tegen het weinige dat zijn, overigens zeer respectabele en in-en-in fatsoenlijke, voorganger voor elkaar heeft gekregen in de hem acht toegemeten jaren.

Beter?

Ik heb weinig fiducie is zijn opvolger, maar veel slechter dan Trump kan hij het niet doen (al zullen zeker zo’n 73 miljoen Trump-stemmers dat volstrekt niet met mij eens zijn). Hopelijk dat Biden ook gaat sleutelen aan dat idiote systeem dat Amerikanen (dus) het beste van de wereld noemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.