Tientallen landen lopen achter op klimaatschema

Aardthermometer

De door CAT verwachte stijging van de gemiddelde aardtemperatuur eind deze eeuw (afb: CAT)

Al weer ruim vijf jaar geleden hebben vrijwel alle landen in de wereld een klimaatovereenkomst getekend met als doel de aardopwarming niet boven de 2°C te laten komen (liefst onder de 1,5°C te houden, zelfs). Tientallen landen in de wereld lopen hopeloos achter bij hun in 2015 vastgelegde klimaatambities. Volgens sommige deskundigen, waaronder het IIASA in Wenen waren die in Parijs gemaakte afspraken al niet voldoende om de doelstellingen te realiseren. Meer dan de helft van de landen heeft nog geen nieuwe ambitieuzere plannen ingediend om het beoogde doel alsnog te halen. Dat hadden ze voor eind 2020 moeten doen.
Uit de ‘beoogde nationale bijdragen’ die landen zouden nastreven, zou, als die al gehaald zouden worden, de aarde met gemiddeld 3°C warmer worden. Landen zouden hebben toegestemd de lat hoger te leggen met elke vijf jaar scherpere doelstellingen om de broeikasgasuitstoot op zijn laatst in 2050 op effectief nul te brengen. Verscheidene grote klimaatzondaars hadden op 31 december jl. nog niet zo’n aangescherpt klimaatschema klaar. Slechts 70 van de rond 200 landen hebben dat volgens de VN wel gedaan. Sommige landen verwezen naar de coronaperikelen in het afgelopen jaar als oorzaak/reden van hun in gebreke blijven.
Er wordt vooral naar China gekeken. Staatschef Jinping Xi zou hebben aangekondigd dat China in 2060 (????;as) klimaatneutraal zou zijn, maar van die kant zijn nog geen aangescherpte plannen binnen. De grootste klimaatzondaar, de VS, heeft zich uit het akkoord teruggetrokken. Zijn opvolger Joe Biden zegt te streven naar het weer aanhaken van zijn land bij het klimaatakkoord. De VS zouden in 2050 klimaatneutraal willen zijn, volgens Bidens plannen.

7,6% per jaar minder

Volgens de VN zou de verlaging van de broeikasgasuitstoot per jaar jaar met 7,6% moeten verminderen in dit decennium in de hoop de opwarming onder de 1,5°C te houden. Nu zitten ‘we’ echter al op 1,2°C en zijn allerlei nefaste gevolgen van die opwarming al duidelijk merkbaar, terwijl er nog niet veel klimaatactiviteit is waar te nemen. Volgens Antonio Guterres, secretaris-generaal van de VN, zullen we er met zijn allen voor moeten zorgen om midden deze eeuw klimaatneutraal te zijn (daar voldoet China dus nu al niet aan). “Elke regering, elke stad, elk bedrijf en elk individu kan een rol spelen om die centrale ambitie te bereiken”, zei Guterres.

De 49 landen die half december hun bijgestelde ambities hebben ingediend, waaronder de EU-landen, vertegenwoordigen volgens de organisatie Climate Action Tracker (CAT) minder dan een kwart (23,7%) van de mondiale broeikasgasuitstoot. Daar zijn nu nog zo’n twintig landen bij gekomen, waaronder Zuid-Korea en Argentinië.
De nieuwe doelstellingen zijn echter niet noodzakelijkerwijs ook aangescherpte doelstellingen. Zo hebben volgens CAT Zwitserland, Brazilië, Japan, Rusland, Nieuw-Zeeland en Vietnam geen ambitieuzere klimaatplannen ingediend. Zelfs landen die dat wel hebben gedaan zouden daarmee tekortschieten voor de 1,5°C-doeltstelling. De EU wil haar uitstoot in 2030 met 55% verminderen, in plaats van met 40%, maar ook die doelstelling is volgens CAT onvoldoende om ‘Parijs’ te halen.

De ingediende klimaatplannen en -doelstellingen zullen op 21 februari worden beoordeeld in een VN-bijeenkomst. Meer helderheid daarover zal waarschijnlijk de uitgestelde klimaatbijeenkomst in Glasgow later dit jaar in november zijn. Volgens David Waskow, klimaatdirecteur van het WRI zal 2021 een een belangrijk testjaar worden voor de vorderingen op klimaatgebied.

Bron: phys.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.