Broeikasgasconcentratie atmosfeer in 2017 naar nieuwe hoogten

Aardopwarming 2017 in beeld

Oppervlaktetemperaturen vergeleken bij een gemiddelde van 1981 – 2010 (afb: NOAA-rapport)

Erg van dat klimaat, hè, en we gaan over tot de orde van de dag: met autorijden, vliegen, verstoken van fossiele brandstoffen en het eten van vlees. Het nationale Amerikaanse instituut voor oceanografisch en atmosferisch onderzoek NOAA heeft moeten constateren dat de broeikasgasconcentratie in de atmosfeer het vorig jaar hoger waren dan ooit eerder gemeten (pdf-bestand).

NOAA presenteert al sedert 1966 jaarlijks de Staat van het Klimaat. Het rapport over vorig jaar werd samengesteld op basis van bijdragen van meer dan vijfhonderd onderzoekers uit zo’n 65 landen. De concentratie van kooldioxide blijkt het vorig naar de recordhoogte van 405 delen per miljoen, 2,2 dpm meer dan in 2016. Dat zou de hoogste concentratie zijn in de afgelopen 800 000 jaar (kooldioxideconcentraties worden gemeten in ijskolommen). De concentraties van methaan, een bijzonder krachtig broeikasgas, en distikstofoxide (lachgas) stegen ook: achtereenvolgens 6,9 dpm en 0,9 delen per miljard.
De stijgende temperaturen die het gevolg zijn van die concentratieverhogingen zouden in 2017 hebben geleid tot een vergroting van het aantal bosbranden over de hele wereld. In de VS gingen daardoor 4 miljoen ha bos verloren.

Warmste jaar

Het gevolg van die concentratiestijging is dat 2017 het warmste jaar was sedert de metingen zijn begonnen in jaren waarin het fenomeen El Niño zich niet voordeed. Als die (extra warme) jaren wel meegerekend worden dan komt 2017 nog steeds op de tweede of derde plaats. De metingen zijn ergens midden negentiende eeuw begonnen.
In verschillende landen werden in 2017 warmterecords gebroken. Door de stijgende temperaturen viel er ook meer neerslag dan gemiddeld en liep het oppervlak en de dikte van het zeeijs rond de Noordpool terug naar een laagterecord in 37 jaar, ondanks meer sneeuwval. Ook het zeepeil steeg: met 7,7 cm in vergelijking met 1993. Ga zo door zou ik willen zeggen, dan kunnen we hier in de Lage Landen wel inpakken…

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.