Grote apen dreigen uit te sterven in het wild

APESMensapen hebben het niet makkelijk. Volgens een recent onderzoek zal hun aantal de komende dertig jaar met 85% afnemen als er geen drastische maatregelen worden genomen.

Het gaat niet goed met vele diersoorten en apen onttrekken zich niet aan die malaise. Volgens de onderzoekers komen er voor gorilla’s, bonobo’s en chimpansees slechte tijden aan. Oorzaak: de mens. De door de mens veroorzaakte aardopwarming plus het verdwijnen van de leefgebieden van de mensapen doordat de mens steeds meer grond voor eigen gebruik opeist zijn de gevaren die de mensapen in hun voortbestaan bedreigen. De bevolking in Afrika neemt sneller toe dan elders op de wereld, wat betekent dat er voor die groeiende bevolking steeds meer landbouwgrond nodig is. Bovendien verwoestijnen er steeds meer gebieden in dat continent door, onder meer, aardopwarming en wateronttrekking aan de bodem.
De onderzoekers trokken hun conclusies na analyse van de gegevens in de APES-databank van de internationale vereniging voor natuurbescherming (IUCN in Engelse afko). In die databank zijn cijfers opgeslagen van apenpopulaties van de laatste twintig jaar.

De onderzoekers hebben een slechtste scenario en het beste (minst slechte) scenario doorgerekend. In dat laatste scenario wordt uitgegaan van een langzame vermindering  van de broeikasgasuitstoot. Het zwartste scenario berust op doorgaan op de zelfde weg.
In het eerste geval verwachten de onderzoekers tot 2050 een daling van 85% en dan maakt het niet uit of een natuurgebied beschermd is of niet. In het tweede scenario kunnen de populaties van mensapen met 94% teruglopen. Bijna tweederde van dat verlies komt op het conto van de onbeschermde natuurgebieden.

Aanpassing

Volgens de onderzoekers zouden de mensapen zich kunnen aanpassen aan de gevolgen van de klimaatverandering door het bijvoorbeeld hoger op te zoeken. Dat werkt uiteraard alleen maar als er in die nieuwe woongebieden voldoende voedsel is. De vraag is natuurlijk wat de apen doen die al op grotere hoogtes verblijven.
Of het zo desastreus uit zal pakken heeft natuurlijk veel te maken met wat de mens bereid is te doen. Beginnen we nu eindelijk werkelijk iets te doen aan het klimaat? Ook zal de bescherming van de natuurgebieden veel effectiever moeten worden willen de mensapen nog een plek hebben om te overleven.
“We zullen er  alles aan moeten doen om die achteruitgang tegen te gaan”, stelt Hjalmar Kuehl van de IUCN. “Het gebruik van de producten van de leefgebieden van de grote apen is een belangrijke factor in die achteruitgang. Alle landen die daarvan profiteren hebben zijn verantwoordelijk voor het verzekeren van een toekomst voor de mensapen, van hun woongebieden en van een duurzamere economie.” Volgens de rode lijst van de IUCN  mensapen in Afrika te boek als bedreigd of ernstige bedreigd in hun voortbestaan.

Bron: Futura-Sciences

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.