Fabrieksvoer is vaak slecht voor de gezondheid

Fabrieksvoer

Fabrieksvoer vind je niet allean in snackbars maar ook in supermarkten

Veel producten die in de supermarkt op de schappen liggen en verkocht worden als levensmiddelen zijn fabriekswaren waar van alles mee gedaan en aan toegevoegd is. Dat fabrieksvoer is vaak niet erg gezond, wat er ook op de verpakking staat, zo meldt der Spiegel (maar dat wisten we natuurlijk al).
Kant-en-klare producten zijn natuurlijk hartstikke handig, maar al te vaak zeer ongezond. Fabrieksvoer maakt kinderen dik of bezorgt mensen op latere leeftijd een hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten. Bovendien, en dat is zorgwekkend, blijkt fabrieksvoer nogal verslavend te zijn.
Carlos Monteiro van de universiteit van São Paulo heeft een indeling in vier klassen gemaakt van voeding naar bewerkingsgraad, waarbij de hoogste graad een voedingsproduct is dat met geen mogelijkheid in een normale keuken is te bereiden. Volgens hem ontbreken er in die bewerkte producten vaak gezonde bestanddelen als eiwitten en sporenelementen, maar zijn die daarentegen vaak nogal ruim bedeeld met stoffen die we niet in die mate nodig hebben of die ronduit ongezond zijn zoals vetten, suikers en andere toevoegingen. Het is volgens hem geen eten, terwijl het wel als zodanig wordt gegeten. Veel van die onnutte stoffen in dergelijke producten zijn bedoeld om de boel ‘eetbaar’ en op ‘smaak’ te houden aroma’s, antioxidanten, emulgatoren en ga zo nog maar even door.

Die ongezonde producten zorgen voor een hele reeks aan gezondheidsrisico’s waarvan vetzucht direct in het oog loopt en op zich al een risicofactor is voor een groot aantal ziektes, zoals suikerziekte, hart- en vaatziektes. Ook is de kans op darmkanker en nog wat zaken aanzienlijk groter als fabrieksvoer een belangrijk deel van je dagelijkse menu is. Doordat dat fabrieksvoer ook te weinig ballaststoffen (vezels) bevat zou de darmflora armzaliger worden wat, onder veel meer, kan leiden tot darmontstekingen.
De boodschap is al vaker verteld en de remedie is ook bekend: koop zo veel mogelijk verse, onbewerkte eetwaren en bereid zelf je maaltijd. Fabrieksvoer is, uiteindelijk, niet goed voor je gezondheid…

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.