Onder Biden mogen VS meer naar olie boren

Debra Haaland

Amerikaans minister van binnenlandse zaken Debra Haaland (af: WikiMedia Commons)

Onder ‘klimaatpresident’ Joe Biden zijn dit jaar meer vergunningen voor boringen naar olie en gas verstrekt dan sinds lange tijd. Biden lijkt daarmee zijn vroeger oliecollega George W. Bush (de zoon) naar de kroon te steken. Hij lijkt daarmee zijn verguisde Republikeinse voorganger, een erkend ‘klimaatscepticus, voorbij te steken.
Het Amerikaanse ministerie van binnenlandse zaken verstrekte 2500 vergunningen in de eerste zes maanden van dit jaar. 2100 daarvan vonden plaats sedert Biden het stokje van Trump overnam in januari. De meeste vergunningen gingen naar de deelstaten New Mexico en Wyoming. Ook de staten Montana, Colorado en Utah vielen honderden vergunningen ten deel.
Bij zijn campagne en aantreden maakte Biden een heet thema van de klimaatverandering. Minister van binnenlandse zaken Deb Haaland toonde zich tijdens haar lidmaatschap van het Amerikaanse parlement tegenstandster van boringen op federaal terrein en ze werkte mee aan het ontwerpen van een nieuw groen akkoord.
Voorlopig hebben die goede voornemens op klimaatgebied nog niet veel opgeleverd. Dat heilige vuur zal niet worden aangewakkerd door de stijgende prijzen van olieproducten. Het weigeren van de boorvergunningen zou die prijs nog verder opdrijven. De heilige koe is in de VS nog heiliger dan in West-Europa.

In een parlementscommissie zei Haaland dat er geen plannen voor een permanent boorverbod zouden zijn. “De productie zal doorgaan. We geloven in de werkelijkheid van onze economie en de wereld waarin we leven”, zei de minister in reactie op vragen van een afgevaardigde. Het ministerie wilde geen nadere toelichting geven.

Onder Trump liep de tijd voor vergunningverlening terug van een jaar tot, in sommige gevallen, zelfs een paar maanden. Dat activeerde oliemaatschappijen om boorvergunningen aan te vragen. In december, Trumps laatste maand als president, werden 800 vergunningen afgegeven, aanzienlijk meer dan in welke voorafgaande maand van zijn presidentschap ook. Als de zaken lopen zoals ze nu lopen zou eind van dit jaar zo’n 6000 boorvergunningen kunnen zijn verstrekt. Voor het laatst gebeurde dat in 2008 toen de olieprijzen de pan uitrezen.

Milieuorganisaties

Milieuorganisaties zijn niet blij met de ontwikkeling en vrezen dat het boorverbod langzaam uit zicht verdwijnt. “Alles wijst er op dat de regering geen plannen heeft zijn verkiezingsbeloften in te lossen”, zegt Mitch Jones van Food & Water Watch. “Dat betekent meer klimaatverandering.”
Deskundigen hebben grote twijfel over de effecten van een boorverbod op federale grond (want daar gaat het om). Oliemaatschappijen zouden hun boorbehoeften elders op staats- of privégrond kunnen ‘botvieren’. Mensen die de regering Biden willen verdedigen wijzen op de problemen die de president heeft met een grote Republikeinse oppositie. Dat zou een strijd van de lange adem zijn. Daar zou Trump, ere wie ere toekomst, schijt aan hebben….

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.