Beton zonder cement

Beton zonder cement

Stukje cementloos beton (afb: univ. van Tokio)

Beton is een belangrijke kooldioxidebron en dat komt voornamelijk door het belangrijke ingrediënt voor beton: cement. Onderzoekers in Japan schijnen nu een methode gevonden te hebben om beton te maken zonder dat daar cement aan te pas komt.
Onderzoekers van de universiteit van Tokio hebben een simpele methode gevonden om met behulp van alcohol en een katalysator zanddeeltjes direct met elkaar te verbinden. Dat zou beton zonder cement mogelijk maken, een zege voor het klimaat, en daarmee zouden gebouwen kunnen worden neergezet in woestijngebieden maar ook op de maan of Mars, beweert het persbericht.
Beton bestaat uit twee bestanddelen: een aggregaat (zand en kiezels) en cement (verantwoordelijk voor 8% van de uitstoot van broeikasgassen in de wereld). Die zandkorrels moeten overigens wat afmetingen betreft wel aan bepaalde eisen voldoen.
“Cement wordt gebruikt om zand en kiezels te binden”, zegt Yuya Sakai. “Er is onderzoek gedaan naar methoden om minder cement te hoeven gebruiken en te vervangen door, bijvoorbeeld, vliegas, maar dat is geen duurzame aanpak door het verminderen van het aantal thermische centrales en de toename van het gebruik van elektrische ovens voor staal.” Dus moeten we op zoek naar alternatieven.
Je kunt van zand tetra-alkoxysilaan maken door een reactie met alcohol en een katalysator. Water is daarbij een bijproduct. Sakai: “Ons idee was het water niet weg te halen maar de reactie heen en terug te laten verlopen om de zandkorrels aan elkaar te verbinden.” Ze experimenteerden daar wat mee en vonden de juiste hoeveelheden zand en chemicaliën om beton te krijgen dat sterk genoeg is. Ze deden dat met allerlei soorten zand, met glaskorrrels.
“Voor deze techniek heb je geen speciale zandkorrels nodig”, zegt medeonderzoeker Ahmad Farahani.

Duurzamer

Het nieuwe beton zou niet alleen beter voor het klimaat zijn, maar ook duurzamer in die zin dat het beter bestand zou zijn tegen chemische ‘aanvallen’ (zout, bijvoorbeeld) en doordat het materiaal geen last heeft van grote volumeveranderingen onder invloed van vocht en temperatuur zoals het ‘normale’ beton. Nu afwachten of je dit beton in voldoende grote hoeveelheden kunt produceren. Belangrijker is nog hoe je dit beton verwerkt op de bouwplaats. Het lijkt me nog geen gelopen race.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.