Zuivelbedrijven slecht voor het klimaat

Koeien in EngelandDe dertien grootste zuivelbedrijven in de wereld stoten net zoveel broeikasgassen uit als het Verenigd Koninkrijk, de in grootte zesde economie ter wereld volgens het Britse blad New Scientist. In de twee jaar na het afsluiten van het klimaatakkoord in Parijs in december 2015 steeg die uitstoot nog eens met 11% (van 306 naar 338 miljoen ton kooldioxide-equivalenten tegen 350 miljoen ton door het VK). Er zal, net als bij vlees, een grens gesteld moeten worden op het verbruik van zuivelproducten.

Het rapport van het Amerikaanse instituut voor landbouw en handelspolitiek (IATP) stelt ook dat de groei van de grootste zuivelbedrijven de melkprijzen onder de kostprijs hebben geduwd in de afgelopen tien jaar. Daar draaiden de boeren en de belastingbetalers voor op. Volgens het rapport zou een grens aan de zuivelproductie zowel gunstig zijn voor de kleine boeren als voor het klimaat.
“Anders dan bij fossiele brandstoffen is er bij zuivelproducten en vlees nauwelijks animo bij het publiek de bedrijven uit die sector verantwoordelijk te houden voor de uitstoot”, zegt Shefali Sharma, directeur Europa van het IATP en auteur van het rapport. “Weinig bedrijven in deze sector publiceren hun emissies.” Ze vindt dat overheden moeten ingrijpen. “Het plattelandsleven en het klimaat op aarde hangen daarvan af.”

Volgens de zuivelsector doet het rapport geen recht aan de werkelijke situatie. In een gezamenlijke verklaring van de internationale zuivelfederatie en het wereldzuivelplatform beweren de betrokkenen goede voeding te produceren op een gezonde en verantwoordelijke manier.

FAO-model

Sharma heeft voor haar berekeningen gebruik gemaakt van het rekenmodel van de wereldlandbouw- en voedselorganisatie (FAO in Engelse afko) van de VN. Daarmee heeft zij uitstootniveaus van de zuivelindustrie in diverse regio’s berekend. Vervolgens werden die toegeschreven aan de zuivelbedrijven zoals aangegeven door het zuivelonderzoeknetwerk van de IFCN, een onderzoeksnetwerk voor de landbouw.

Het grootste probleem bij de productie van zuivel zit hem in de uitstoot van de ‘melkproducenten’ zelf, de koeien. Die zijn verantwoordelijk voor 90% van de broeikasgasuitstoot van de branche, vooral methaan. Uit onderzoek blijkt dat melk geproduceerd op basis van planten zoals soja of haver zorgt voor een veel geringere broeikasgasuitstoot.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.