Kolenmijnen stoten miljoenen tonnen methaan uit

David Jones van Sandbag

David Jones: …steenkoolo nog vervuilender dan gedacht… afb: Sandbag)

Je hebt fossiele brandstoffen. Daar moeten we van af als we de aardopwarming binnen aanvaardbare grenzen willen houden, maar onder die fossiele brandstoffen is steenkool de ergste. Die brandstof produceert verhoudingsgewijs de meeste kooldioxide. Dat is al naar, maar nu blijkt uit onderzoek van het Internationale Energieagentschap dat bij het winnen van steenkool  ook nog eens miljoenen tonnen van het heftige broeikasgas (tevens aardgas) methaan in de atmosfeer terechtkomen. De hoeveelheid is de orde van grootte van de lucht- en scheepvaart.
Die bijdrage aan het broeikasgaseffect is tot nu toe over het hoofd gezien. Het Internationale Energieagentschap (IEA) schat dat er tot vorig zo’n 40 miljoen ton methaan uit oude en nieuwe kolenmijnen is gelekt. Methaan is als broeikasgas 28 keer zo effectief (sterk) als kooldioxide. Het IEA houdt het op 30.
Het agentschap kwam met die melding in hetzelfde rapport waarin gewag wordt gemaakt van de nog immer stijgende broeikasgasuitstoot van de energiesector, ondanks de groei van duurzame energieopwekking. Het IEA-onderzoek is een van de eerste wereldwijde onderzoeken naar de methaanlek van kolenmijnen. Dit fenomeen zou een verklaring kunnen zijn voor de toenames in methaanuitstoot de laatste jaren.
Het Amerikaans instituut voor oceanografie en atmosfeer (NOAA) constateerde vorige jaar een stijging in de methaanuitstoot. Dat was de derde in grootte in de laatste twintig jaar. De Amerikaanse geofysische unie luidde al de noodklok. Eerdere onderzoeken schreven de groeiende uitstoot van methaan toe aan ruftend vee, smeltende permafrost en de vernietiging van waterlanden en veengebieden.

Oliewinning

Er ontsnapt ook methaan bij de olie- en gaswinning. Er gaan inmiddels stemmen op (van actie is nog geen sprake) om die aan te pakken. De kolenmijnen bleven tot nu toe buiten die discussie. Volgens analist David Jones van Sandbag, een klimaatdenktank, bewijst dit rapport dat de kolenindustrie nog vervuilender is dan gedacht. “Dit zou beleidsmakers moeten schokken en tot handelen aanzetten.” Volgens de IEA is de methaanlekkage uit kolenmijnen lastiger aan te pakken dan bij de olie- en gaswinning. Het agentschap verwacht dat er voor 2040 geen verbetering in de situatie zal komen.

De IEA-onderzoekers gebruikten emissieverslagen van mijnen in de VS, China en India. Die legden ze naast schattingen die zijn gemaakt op basis van satellietmetingen. Het lijkt er op dat dieper gelegen kolenvoorraden meer methaan bevatten dan steenkoollagen die meer aan de oppervlakte liggen en oudere mijnen meer dan nieuwere. De gegevens werden verdeeld over alle landen met kolenmijnen om een schatting van de uitstoot per land te kunnen maken.
China is nog steeds verslaafd aan kolen en zeer waarschijnlijk ook verreweg de grootste ‘producent’ van kolenmethaan. Rusland, de VS, India en Australië zijn eveneens grote methaanuitstoters.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.