Europese Commissie geeft omstreden glyfosaat nog tien jaar

Glyfosaat-Monsanto Roundup

Monsanto was de eerste met zijn Roundup (OpRuimen)

De Europese Commissie heeft de vergunning van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat met tien jaar verlengd. De ministers van de EU-staten konden niet tot overstemming komen over voortgaand gebruik van een bestrijdingsmiddel dat zwaar onder verdenking staat van gezondheidseffecten op mens en dier.
Al jaren staat glyfosaat, dat in 1973 door Monsanto (inmiddels opgekocht door Bayer) op de markt gebracht werd als Roundup, onder verdenking van kankerverwekkendheid en als bijendoder, maar het lijkt er op dat keiharde bewijzen daarvan nooit zijn gevonden. De verlengde toelating is gebonden aan voorwaarden, zoals die ook nu al gelden.
De Groene fractie in het Europese Parlement heeft de EC inmiddels al opgeroepen haar beslissing terug te draaien. De huidige vergunning voor het bestrijdingsmiddel loopt half december af. “We moeten niet spelen met de biodiversiteit en de volksgezondheid”, stelde EP-er Bas Eickhout, vice-voorzitter van de milieucommissie van het EP.

Meerderheid

De verlenging die door de EC was voorgesteld zou alleen door een gekwalificeerde meerderheid van 55% (=14) van de lidstaten met tenminste 65% van de EU-bevolking kunnen zijn tegengehouden. Als die er niet is dan mag de EC kennelijk zelf beslissen. De drie grootste landbouwlanden (Frankrijk, Duitsland en Italië) waren het niet eens met het voorstel van de EC.

Overigens staat niks de EU-landen in de weg om glyfosaat te verbieden. Duitsland zou het middel willen verbieden. De landbouwsector beweert dat er geen echte alternatieven voor glyfosaat voorhanden zijn.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.