Neonicotinoïden in EU verboden maar wel voor de export

Dode bijenNeonicotinoïden zijn in de EU verboden, maar wat de regelgeving betreft is die unie kennelijk een veelkoppig monster, want die hier verboden bestrijdingsmiddelen (bijensterfte) mogen wel worden uitgevoerd naar niet EU-landen. Al eerder maakte de EU zich vrij belachelijk door op papier fraaie klimaatmaatregelen op te stellen, waarmee dat ‘blok’ de wereld de weg wees. Het bleek dat de unie het doel hoogstwaarschijnlijk alleen kan bereiken door klimaatproblemen naar elders te exporteren. Het zal wel weer de ‘economie’ zijn die zo’n besluit er door haalt, maar onbegrijpelijk is het wel.
Thiamethoxam, imidacloprid, clothianidin zijn neonicotinoïden. Die zijn in de EU nagenoeg verboden aangezien die desastreus zijn voor het welzijn van bijen. Die stoffen worden, onder meer, gemaakt door Bayer en Syngenta. De Europese commissie vindt die stoffen zo kwalijk dat ze met strengere regels wil komen. Zo zouden geen voedingsmiddelen geïmporteerd mogen worden waarop sporen van thiamethoxam of clothianidin worden gevonden.
Toch worden die stoffen in Europa nog volop geproduceerd en met duizenden tonnen geëxporteerd. Die uitvoer gaat vooral naar landen waar de regels en controle niet zo streng zijn zo blijkt uit onderzoek van mensenrechten- en milieuorganisaties.

Sedert september vorig jaar moeten bedrijven en landen de importlanden waarschuwen voor de gevaren van het gebruik van die bestrijdingsmiddelen. De organisaties Public Eye en Unearthed (een groep journalisten actief binnen Greenpeace) hebben informatie daarover van de laatste vier maanden van 2020 gekregen. In die vier maanden werd de uitvoer van 3859 ton bestrijdingsmiddelen aangemeld die 702 ton aan thiametoxam, imidacloprid en cliothianidin bevatten, hoofdzakelijk bedoeld voor armere landen. Bijna 50% ging naar Brazilië voornamelijk door een levering van Engeo Pleno S van Syngenta in België, dat thiametoxam bevat. Het grootste deel (92%) van de export in die vier maanden kwam voor rekening van Syngenta en Bayer.
De EC heeft oktober vorig gesteld dat gevaarlijke stoffen die in de EU verboden zijn ook niet mogen worden uitgevoerd. Beide betrokken hoofdschuldigen zijn zich van de prins geen kwaad. Ze zouden werkzaam en veilig zijn, meldt Syngenta. Ook Bayer liet zich in die zin uit.

Bron: der Spiegel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.